Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Онлайн платформа поставя България на видно място сред световните филмови продукции

04 юни 2024, 14:43 часа

Изпълнителна агенция "Национален филмов център" ще стартира иновативна онлайн-платформа, която да постави България на по-видно място на картата на международните филмови продукции. Платформата ще обединява на едно място информация за локации, актьори, филмови професионалисти и специализирани компании в различните сфери на филмовото и телевизионно производство, съобщават от НФЦ. Целта е тя да се превърне в интегриран производствен център за продуценти, продуцентски компании и организации в България, като същевременно отговаря на нуждите на международните копродукции.

Реклама

Повече за платформата

Платформата работи с "Filmmakers System" - софтуерно решение на Denkungsart GmbH, съфинансирано от Европейския съюз чрез програмата му Творческа Европа МЕДИА. Подобни платформи вече са разработени и функционират в редица европейски държави. Най-тесен обмен на опит и добри практики тече с Румънския национален филмов център, където идентичен проект вече функционира с голям успех. Договорът за сътрудничество беше подписан в рамките на международния филмов фестивал в Кан.

Denkungsart GmbH е германско дружество, което предоставя цифрови услуги на медийната индустрия, особено на големи продуцентски компании, филмови комисии и режисьори. Проектът "Творческа Европа МЕДИА" предоставя многообразие и автономия на европейските филмови региони, като същевременно предоставя подкрепящи цифрови услуги на филмовите дейци и компании чрез националните филмови институти и филмовите комисии.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес