Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майкъл Дъглас на 80 години: Холивудската кариера не беше в плановете ми

25 септември 2024, 18:23 часа • 415 прочитания

"Предпочитам да получа малка роля в добър филм, отколкото голяма роля в лош филм", казва холивудската звезда Майкъл Дъглас, който на 25 септември отбелязва своята 80-а годишнина. Той направи ретроспекция на кариерата си по време на Фестивала на американското кино във френския град Довил, където в началото на този месец получи поредна почетна награда за цялостно творчество. Сред емблематичните роли на носителя на две отличия "Оскар" са във филмите "Уолстрийт", "Първичен инстинкт", "Войната на семейство Роуз", "Фатално привличане" и др.

"55 години! Работиш усърдно върху неуспехите си, както и върху успехите - писателят пише с перо или с компютър, художникът рисува, музикантът свири на даден инструмент, а с филма имаш армия... Мисля, че успехите, които имам в кариерата си, идват от вярата ми в сценариите и от това, че не се притеснявам за ролята си", каза още Дъглас, цитиран от електронното издание на "Vanity Fair".

Още: Приключението на живота ми: Синът на Майкъл Дъглас показа ВИДЕО от посещението си в Киев

Началото

Първородният син на актьорите Кърк Дъглас и Даяна Дил прави първите си стъпки в голямото кино през 1969 г. с роля в драмата "Hail, Hero!" на режисьора Дейвид Милър. За изпълнението си Майкъл Дъглас получава номинация за награда "Златен глобус" за изгряваща звезда.

Точно в зората на кариерата му в Холивуд, преди 55 години, на другия край на света - в Уелс, се ражда Катрин Зита-Джоунс, настояща съпруга на Майкъл Дъглас. Двамата киноактьори се появяват на този свят на една и съща дата - 25 септември. Той - през 1944 г. в Брънзуик, щата Ню Джърси, а тя - през 1969 г. в Суонзи.

Майкъл Дъглас през 70-те, снимка: Getty Images

Още: Майкъл Дъглас посети кибуц в Израел в знак на солидарност (ВИДЕО)

Съдбата ги среща през 1998 г. в Довил, на кинофестивала, където холивудската звезда е за представянето на филма "Перфектно убийство", а Зита-Джоунс и Антонио Бандерас промотират "Маската на Зоро" - първата заснета в САЩ продукция, в която се снима уелската актриса. Дотогава тя участва в британски продукции и е известна в родината си, но в края на 90-те години тепърва прохожда в Холивуд. "Искам да бъда баща на децата ти", казал ѝ Дъглас скоро след първата среща. "Останалото е история", отбелязва той пред "Vanity Fair". Семейството има две деца - син Дилън на 24 години и дъщеря Карис - на 20 г. От първия си брак Майкъл Дъглас е баща на още един син - Камерън, който е на 44 години. 

Кариерата в Холивуд не беше в плановете ми, казва актьорът в интервю за в. "Financial Times". "Вероятно това беше вродена враждебност. Разделени родители и всичко останало". Кърк Дъглас и Даяна Дил слагат край на отношенията си, когато първородният им син е малък, и той отива да живее при майка си. Връзката с баща му обаче не прекъсва, а според Кърк Дъглас, придобил слава с ролята си на Спартак, синът му трябва да стои далеч от снимачните площадки. Майкъл обаче започва да играе първо на сцената, след това в продукции за малкия екран и по-късно се снима във филми.

Продуцентската страст

Майкъл Дъглас

Снимка: Getty Images

Актьорът се изявява и като продуцент, а сред най-големите му постижения в тази сфера е "Полет над кукувиче гнездо" от 1975 г. Филмът печели пет награди "Оскар" през 1976 г., като става първата продукция, която получава отличията за най-добър филм, актьор, актриса, режисьор и сценарий след "Това се случи една нощ" през 1934 г.

Майкъл Дъглас казва, че продължава да е изкушен от продуцентската работа. До момента има около 30 филма, които е продуцирал. "Обичам да продуцирам... На първо място не ми се налага да се справям с притесненията около актьорската игра", казва той пред "Financial Times". Дъглас признава също, че в началото на кариерата си е изпитвал сценична треска. Приемал поведението на баща си за пример, който да следва в Холивуд. Кърк Дъглас почина на 103-годишна възраст през 2020 г. 

Още: Майкъл Дъглас без думи: Оказа се, че Скарлет Йохансон му е роднина, а дядо му - престъпник в Беларус (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Катрин Зита-Джоунс, отличена от Американската академия за кинематографично изкуство и наука през 2003 г. за ролята си в "Чикаго", и Дъглас, носител на две отличия "Оскар", успяват да съчетават киноангажиментите си със семейните задължения. И двамата активно работят като последното участие на актрисата е в сериала "Уензди" на Netflix, а съпругът ѝ се снима в продукция, посветена на американския общественик Бенджамин Франклин на "AppleTV+", пише БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес