Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран не пуска двама режисьори, чийто филм ще се бори за "Златна мечка" на Берлинале

02 февруари 2024, 08:10 часа • 2069 прочитания

Ирански режисьори, чийто филм е в конкурсната програма на Берлинале, имат забрана да пътуват от своето правителство. Паспортите на Мариам Могадам и Бехташ Санаеха са конфискувани. Те са застрашени със съдебно преследване заради работата си, съобщиха от фестивала.

Двамата ръководители на Берлинале Карло Шатриан и Мариете Рисенбек реагираха с изумление. "Призоваваме иранските власти да върнат паспортите и да прекратят всички ограничения, които пречат на Мариам Могадам и Бехташ Санаеха да пътуват свободно до Берлин през февруари тази година", казаха те.

Още: България ще бъде представена на 74-тото издание на фестивала Берлинале

Кадър от филма "Моята любима торта", снимка: Berlinale Official Site

Най-новият филм на Могадам и Санаеха "Моята любима торта" е включен в конкурсната програма на Берлинале тази година. Предишният филм на иранското дуо "Балада за бялата крава" беше представен в конкурсната програма на фестивала през 2021 г., припомня БТА.

Берлинският филмов фестивал започва на 15 февруари и ще продължи до 25 февруари.

Още: Откриват Берлинале с нов филм с Килиън Мърфи

Иран и ограниченията 

Правителството на Иран започна строги репресии след широко разпространените антирежимни протести, започнали след смъртта на младата Махса Амини, която умря през септември 2022 г., след като беше арестувана от т.нар. морална полиция на Иран, защото няколко кичура от косата ѝ се виждали под забрадката.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес