Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветана Манева е лице на фестивала "Златна роза" 2024, Захари Карабашлиев - председател на журито

12 юли 2024, 12:55 часа • 1078 прочитания

Тазгодишното издание на фестивала за българско игрално кино "Златна роза" ще се проведе от 19 до 26 септември във Варна, а председател на журито за пълнометражни филми ще бъде писателят и сценарист Захари Карабашлиев. От фестивала обявиха, че вече е приключило приемането на заявки за участие в 42-то издание.

Постъпили са 52 кандидатури за селекция в конкурсната програма. Това са 19 пълнометражни, 33 късометражни филма и 4 сериала. Селекционна комисия в състав: Христо Христозов – кинопрограматор, Мариана Христова и Калина Николова – кинокритици, определена със заповед на директора на ИА НФЦ, ще определи финалните заглавия за състезанието. В края на месец юли ще бъдат ясни заглавията на филмите, които ще се борят за престижната статуетка, дело на Надя Розева, съобщават организаторите.

Кои са другите имена в журитата

На "Златна роза" 2024 ще има две журита - едното е за пълнометражните филми, а другото - за късометражните продукции и сериалите. Ето и кои специалисти ще оценяват филмите тази година:

Жури за пълнометражен филм

Фотограф: Елица Матеева

Яна Титова – актриса, режисьор и носител на "Златна роза" за 2024 г. за филма си "Диада".

Стефан Командарев – режисьор и носител на "Златна роза" за 2024 г. за филма "Уроците на Блага".

Ада Саломон (Румъния) – продуцент на повече от 60 филма. След като за първи път работи в областта на маркетинга, тя се насочва към медийни компании през 1993 г. и продуцира първия си филм "Asphalt Tango" през 1995 г. През 2004 г. създава HiFilm Productions, където работи с различни режисьори, включително Франко Дзефирели. 

Атина Карталу–Адуку (Гърция) – директор на Гръцкия национален филмов център. 

Захари Карабашлиев – председател – писател, сценарист, главен редактор на изд. Сиела.

Жури за късометражен филм и сериали

Стефан Ганов – режисьор, носител на "Златна роза" за късометражен филм за 2024 г. за филма си "Тихо в снега".

Иван Крал – директор на Сръбския национален филмов център

Сабина Петкова - председател – кинокритик.

Цветана Манева - лице на фестивала

Лице на тазгодишното издание e вечната Цветана Манева, която през 2024 g. отбелязва своя 80-годишен юбилей. Автор на визуалната идентичност на фестивала традиционно е Николай Тонков – Бен. 

42-то издание на фестивала се обръща все повече към младите зрители и към разширяване на обсега от събития в паралелната програма, които обогатяват фестивалния живот и свободната и неформална комуникация между участници, гости и зрители, съобщават организаторите, като уточняват, че скоро ще има още информация скоро.

Още: Избраха нов председател на Филмаутор: Ето кой заменя Виктор Божинов

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес