Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с белината - в тези случаи ВРЕДИ на здравето

29 април 2022, 18:21 часа

Белината е използвана като универсален препарат от много домакини, но все по-чести стават предупрежденията за използването й. Това е силен препарат, с който трябва да се внимава. Отделя вредни изпарения, а комбинирани с цитрусово съединение, може да образуват малки частици, наподобяващи тези в смога. 

Вредите от белината

Отделящите се изпарения не са сериозни, но когато дълго време вдишваме или използваме по-голямо количество, може да се появят раздразнения на очите, гърлото, кожата, белите дробове както и да е предпоставка за развитието на алергии. Това не се отнася само за хората, но и за животните ни.

Отделените изпарения представляват летливи органични съединения(ЛОС), които се отделят не само от белината, но и от редица почистващи препарати за бита. Те могат да полепнат и по някои повърхности. 

Избелване БЕЗ белина? ЕТО как:

Учени от университет в град Торонто споделят, че при употребата на подобни препарати изпаренията им могат да се наслоят във вентилирани помещения. Това се дължи на хиполорната киселина и хлорните газове в състава им. Вторични органични аерозоли пък се образуват при досега им със слънчева или флуоресцентна светлина.

Тези вторични аерозоли откриваме и като компоненти от смога. Ако частиците са фини, има опасност те да бъдат вдишани от нас и да полепнат по белите ни дробове, като причинят задух или кашлица. Оттам те могат да навлязат и в кръвта ни.

Ако редовно вдишваме и употребяваме подобни продукти, рискуваме да развием проблеми като затруднено дишане и сърдечни пристъпи. Препоръчително е хората с астма, заболявания на белите дробове и сърцето да избягват почистването с подобни продукти.

Учените са на мнение, че белината и подобните й продукти, могат да бъдат опасни за общественото здраве и да имат канцарогенен ефект. Необходими са още изследвания, за да се утвърдят всички ефекти от употребата на тези вещества. 

Трябват ви само 2 съставки и ще забравите за белината при прането на дрехите

Как обаче да се предпазим от рисковете за здравето?

Айнул Бари - асистент в университета в Олбани в катедрата по околна среда заявява, че все пак има начин максимално да се предпазим от ефектите на белината и подобните почистващи средства. За да се предпазите от летливите съединения, осигурете си добра вентилация, както и избягвайте продуктите с допълнително добавени аромати. 

Използването на натурални продукти също е препоръчително, за да предотвратим рисковете при почистване. Избирайте внимателно продуктите и следете за добавени химикали за аромат, тъй като лимомения и др. вид терпени могат да бъдат причинители на вторични замърсители. 

Може да заложите и на почистване с естествени продукти като оцет и вода или пък със сода за хляб.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес