Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скритата заплаха от алергии в домашната среда

15 март 2024, 06:00 часа
Реклама

С пристигането на пролетта, със своята обаятелна природа и разцъфтяващи дървета, настъпва и сезонът на алергиите. Най-уязвими сме предварително, а алергените могат да доведат до неприятни реакции като сърбеж, сълзене на очите, кихане и кашляне. Любопитно е, че именно у дома хората се излагат на едни от най-опасните частици. Домашната прах и акарите са сред основните виновници за тези симптоми.

Още: 4 лесни трика за по-чист матрак

Алергените могат да бъдат разделени в няколко групи, включително битови, поленови, инфекциозни, хранителни, лекарствени и инсектни. Битовите алергени, като микрокърлежите в домашния прах, са особено разпространени и могат да предизвикат сериозни реакции при човека.

Акарите, например, се размножават върху матраци, възглавници и завивки, където има влажност и топлина, и се хранят с мръсните клетки от човешкото тяло.

Почистването на дома и смяната на спалното бельо са важни стъпки за предпазване от алергии и борба с акарите, но най-важното е изборът на подходящ матрак.

Матракът, на който спим, е от съществено значение за нашето здраве и комфорт. Избирайки матрак с естествени материали като кокосови вложки, памук или вълна, можем да намалим риска от алергични реакции, свързани с изкуствените материали.

Освен това, вентилацията на матрака е от съществено значение. Матраци с пружини осигуряват естествена вентилация, докато тези с дунапрен трябва да имат профилирана повърхност за циркулация на въздуха и избягване на задържането на влага.

Още: Мек или твърд матрак: Ето, кое е определящо

Затова, когато избирате нов матрак, обърнете внимание на състава и етикетите на продуктите. Избирайте матраци, които отговарят на вашите нужди за комфорт и подкрепа, но също така са изработени от качествени и естествени материали, които ще ви защитят от алергии и акари. С правилния избор и грижи, вашият дом може да бъде безопасно убежище от вредни външни влияния.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес