Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест лайфхака, които ще ви помогнат да премахнете всякакви петна

30 март 2024, 17:33 часа

Някои видове петна са трудни за премахване, но има начини да го направите безболезнено.

Реклама

Ще се изненадате, но почти всичко може да се пере. Най-тежките замърсявания могат да бъдат премахнати, ако използвате ефективни средства за това.

1. Как да премахнете замърсяване от бяло и червено вино?

Можете да изперете мръсотията от бяла и черна дреха, дори ако дрехите ви са изцапани на парти. Първото нещо, което трябва да направите, е да отидете до банята и да изперете петното. Ако това не помогне, петното трябва да се покрие със сол. Дрехата ще бъде чиста само за няколко минути. Но се случва такива петна да не излязат, дори ако се изперат веднага. В този случай трябва да накиснете зацапаната част в горещо мляко за половин час. После пуснете дрехата в пералнята.

Химикалка, бои, молив: Ето как да спасите дрехите от „училищните“ петна

2. Как да премахнете жълтите петна от мазни храни?

Най-трудните за премахване петна обикновено се намират върху дрехите на тези, които ядат пица, бургери и други мазни храни. Всичко, което трябва да направите, е да си купите бебешка пудра.

Трябва да се нанесе върху петното и след това да се постави салфетка отгоре. Дрехата трябва да остане в това състояние за 15 - 20 минути. След това да се изпере под течаща вода. Един също толкова ефективен лайфхак за това как да премахнете петна от мазна храна е да използвате препарат за миене на съдове. Петното трябва да се залее с продукта и да се остави за 15 минути. След това изперете с вода.

3. Как да премахнете петна от горски плодове по дрехите?

По-добре е да не цапате дрехите си с горски плодове, тъй като те се перат много трудно. Ако все пак направите петно, трябва да използвате смес от оцет и лимонов сок. Можете да го направите сами. Сместа трябва да се излее върху петното. Можете да го изперете само 10 минути след това.

4. Как да премахнете стари петна?

Универсално средство за много петна е стандартната бяла креда. Просто я втрийте върху петното и изплакнете под вода.

Как да премахнем жълтите петна от белите дрехи веднъж завинаги?

5. Как да се отървете от миризмата на дрехите?

Ако дадена дреха е придобила неприятна миризма, например от огън, тогава той може бързо да се почисти. За да направите това, трябва да направите алкохолен разтвор. Течността трябва да се събере в бутилка със спрей и да се нанесе върху дрехата. След това дрехите трябва да бъдат изнесени на балкона, за да изсъхнат.

6. Как да премахнете петна от дрехи с пяна за бръснене?

Пяната е не само средство за бръснене, но и ефективно средство за отстраняване на петна, благодарение на сапунените компоненти в състава. Нейната лекота на използване и достъпна цена я правят чудесен избор за бързо почистване. След като нанесете пяната върху петното, оставете да попие. След 15-20 минути петното  може да се изпере.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес