Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-бързото почистване на тоалетна чиния - само за мързеливи домакини

16 септември 2023, 19:33 часа

Коя домакиня не мечтае за идеално чиста тоалетна? Въпреки това, не всяка жена, дори и най-внимателната по отношение на почистването, успява постоянно да поддържа тоалетната в чисто състояние.

Най-бързото почистване на тоалетна чиния

Не всяка домакиня е съгласна да използва агресивни химикали, за да се отърве от ръждата и плаката в тоалетната. Много хора предпочитат по-лека алтернатива - народни средства. Предлагаме няколко популярни „народни“ метода за почистване на керамика.

Първи метод: оцет + сода

Ще ни трябва:

·         сода бикарбонат – 1 пакет;

·         оцет - 1 бутилка.

Техника на почистване:

1.       Леко навлажнете повърхността на тоалетната чиния.

2.       Поръсете обилно със сода за хляб, като не пропускате части.

3.       Оставете за 30 минути. През това време содата ще реагира със замърсителите и ще започне да ги унищожава.

4.       След половин час изсипете содата с трапезен оцет и наблюдавайте кипящата реакция - именно това прави мръсотията по-податлива на почистване.

5.       Използвайте четка, за да изтъркате омекналата мръсотия.

6.       Пускаме водата в тоалетната.

Белината няма да помогне: Почистите тоалетната от варовик само с две съставки от кухнята

Метод номер 2: горчица на прах

Приготвяне на сместа от горчица: смесете 2 супени лъжици суха горчица с 2 супени лъжици лимонена киселина и 4 супени лъжици нишесте. Бавно добавете вода на тънка струя, като бъркате непрекъснато, докато получите паста. Навлажняваме оборудването и нанасяме почистващата смес с триещи движения, като я разпределяме равномерно по цялата повърхност на водопровода. Оставете за 30 минути, изтъркайте с четка и отмийте останалата каша с вода.

Трети метод: лимонена киселина + дървесна пепел

За да приготвите почистващия състав, вземете лимонена киселина и дървесна пепел в равни пропорции. По правило 2 опаковки лимонов сок и същото количество пепел са достатъчни за обработка на една тоалетна. Смесете съставките старателно. Намокряме купата, поръсваме със сместа и оставяме до сутринта. Измиваме и пускаме тоалетната.

Абразивни почистващи препарати

Съставите с добавяне на абразиви (малки, но твърди частици) са предназначени за механично почистване на тоалетната чиния. Твърдите частици буквално премахват мръсотията от повърхността.

Методът е добър, но внимавайте с него - такива почистващи препарати не се препоръчват за керамика (особено санитарен порцелан). Те оставят микродраскотини по идеално гладките стени на купата, в които новата мръсотия ще се впива с още по-голяма сила, а процесът на почистване на тоалетната ще става все по-труден всеки път.

Ако решите да използвате този тип почистваща смес, не забравяйте да прочетете инструкциите на опаковката преди употреба!

3 супер лесни рецепти за идеално чиста тоалетна

Техника на обработка:

1.       Нанесете сместа върху купата или върху влажна гъба.

2.       Втрийте енергично в повърхността.

3.       Оставете за 20-30 минути да реагира.

4.       Разтрийте отново с гъбата.

5.       Изплакнете тоалетната с вода.

Използване на киселини за почистване на тоалетна чиния

В кисела среда варовикът и пикочният камък се разтварят много добре, а киселината действа добре и срещу ръжда. Поради тази причина продуктите на киселинна основа са много популярни за почистване на тоалетни. Има няколко вида киселини, които могат да се използват за тези цели:

По-малко опасни киселини - оцетна, лимонена, оксалова

Накиснете тоалетна хартия в оцетна киселина и я поставете върху мръсни повърхности.

Тъй като оксаловата и лимонената киселина са в кристална форма, те се нанасят върху навлажнени парчета плат и също се нанасят върху замърсени места.

Оставете продукта за 30 минути.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес