Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако не сменяте чаршафите си няколко седмици

01 юни 2024, 17:56 часа

Какво по-хубаво от това да си легнете в легло с чисти и ароматни чаршафи? Надали са много неща! Но колкото и приятно да е това усещане, лесно е да отложите скучната работа. Всъщност, според проучване на производители на матраци, средностатистическият човек сменя чаршафите си приблизително на всеки 24 дни. Но колко често трябва да правите това?

Най-добре е да сменяте чаршафите си поне на всеки две седмици, според д-р Чарлз Герба, микробиолог. Вие спите върху чаршафите си ежедневно, с часове, прехвърляйки органични вещества и бактерии, които не само могат да доведат до неприятна миризма, ако се задържат твърде дълго, но и да повлияят на вашето здраве. Герба го приравнява на носенето на едни и същи дрехи в продължение на две седмици.

„Имате работа с концентрирано натрупване на мръсотия и други организми“, казва Герба. „Потта, слюнката, лигавицата и кожната тъкан – ние постоянно отделяме нещо – всичко това е идеалната основа, върху която могат да растат бактериите.“

Още: Причини защо да не гладите спалното си бельо

Кога трябва да перете чаршафи по-често?

Трябва да перете чаршафите си още по-често (в идеалния случай всяка седмица), ако имате определени кожни заболявания или алергии. „Тази честота помага за премахване на натрупаната пот, масла, мъртви кожни клетки и бактерии от чаршафите, намалявайки риска от кожно раздразнение, поява на акне и други кожни проблеми“.

Какво се случва, ако не сменяте чаршафите си редовно?

Още: Защо не трябва да спите върху смачкани чаршафи?

Ако не сменяте чаршафите си поне на всеки две седмици, както препоръчват експертите, ето какво може да очаквате:

Натрупване на мъртва кожа

Ако сте 8 часа със затворени очи, това означава, че прекарвате една трета от всеки ден в леглото. През това време триенето между кожата ви и чаршафите кара мъртвата кожа да се отлепи (средностатистическият човек отделя около 1,5 грама мъртва кожа всеки ден) и създава идеално място за растеж на бактерии. Натрупването на бактерии е не само мръсно за спане, но в крайна сметка води и до миризма.

Прахови акари

Според Американската фондация за астма и алергии (AAFA), праховите акари може да са най-честият отключващ фактор за целогодишни алергии. Тъй като тези микроскопични акари се хранят главно с мъртва кожа, те често се срещат в спалното бельо. Колкото по-дълго чакате между пранетата, толкова повече акари се натрупват. AAFA казва, че количеството кожа, което средностатистически възрастен човек отделя за един ден, може да изхрани до 1 милион акари – наистина отвратително!

Акне

Полагането на главата върху чаршафи и калъфки за възглавници, които са наситени с излишни мазнини, мъртви кожни клетки и бактерии, може да допринесе за появата на акне.

Настинка

Ако вие или някой в къщата ви е бил болен, микробите може да останат върху чаршафите ви, докато не бъдат унищожени при пране с гореща вода. Както сте се досетили, тези микроби могат да аерозолират и да заразят повторно вас или други членове на домакинството.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес