Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем петна от латексова стена?

25 август 2022, 13:41 часа
Реклама

Стените са тези части от дома, които се чистят рядко и се пребоядисват на няколко години. Това ще рече, че по тях се събират доста замърсявания от всякакво естество - от следи от контакти, възглавници, пръски от кухнята, петна от децата до латексови отпечатъци. 

Боядисаните с латекс стени не се почистват особено лесно, тъй като той е разтворим във вода. Оказва се предизвикателство да премахнем петната от такива стени, но все пак не е мисията невъзможна. И днес ще ви издадем малки трикове как това да се случи.

Как да премахнем петна от латексова стена?

Използвайте мокра кърпа, но да бъде максимално изцедена от излишната вода. Може към водата да сте добавили предварително малко сапун или веро, преди да напоите кърпата с нея. Те няма да причинят избелване на стената, защото не съдържат агресивни съставки. 

Друго средство, с което може да си послужите в тази борба, е обезмаслителят. Напръскайте много внимателно върху засегнатия участък на стената и след това внимателно почистете с помощта на гъба или кърпа. Внимавайте да не потече надолу по стената в близост до контакти.

В какъв цвят да боядисаме кухнята?

Естествено, друг лесен и бърз метод е с така познатите и практични мокри кърпички, с които може да почиствате на практика всичко. Те също се оказват ефективни при премахването на петна от стена, боядисвана с латекс.

Ако петната обаче са твърде упорити - например ако сте разсипали червено вино върху стената, то може да прибегнете и към по-силни препарати като белината. Разбира се, трябва да вметнем, че белина се използва само за белите стени - за да няма изненадани в противен случай. Тук обаче трябва да знаете, че може би след това ще е необходимо да преминете с малко латекс върху конкретния участък, за да заличите следите и избелването.

При петната колкото по-бързо се погрижите за тяхното отстраняване, толкова по-възможно е да върнете стената към първоначалния й вид. Ние препоръчваме да действате непосредствено след появата на замърсяването.

Как да отстраним петна от теч по тавана или стените?

Ако имате латексова стена в кухнята, около печката - то е най-добре да помислите за някаква преграда между стената и печката, в противен случай още след първото готвене е възможно стената ви да се покрие с мазни петна. На пазара в днешно време има редица декоративни варианти, които могат да се подменят лесно с течение на времето, както и да се почистват с лекота. 

Ако ви предстои боядисване у дома, ви съветваме да изберете латекс, който се измива - потърсете миещ се латекс и заложете на него вместо на обикновения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес