Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Излъчват опасни вещества“: Какво не трябва да се мие в съдомиялна машина

10 април 2024, 18:44 часа

За много домакини съдомиялната машина в кухнята е просто спасение. Перфектно премахва мазнини, петна и плака от чаши. Но не всички видове съдове могат да се поставят в съдомиялната машина.

Какво не трябва да се поставя в съдомиялна машина?

1. Алуминиеви тигани

Този тип съдове трябва да се мият само на ръка, тъй като материалът реагира активно с вода, киселини и основи. Оксидният филм, който се образува на повърхността и предпазва продукта и храната от контакт, се разрушава под въздействието на алкалните битови химикали.

Такива повредени съдове отделят опасни вещества, които попадат в храната.

6 предмета, които не трябва да се мият в съдомиялна машина: Tези грешки се допускат от мнозина

2. Чугунени съдове

Различните видове чугунени тенджери, тигани и тигани за печене не могат да се мият в съдомиялна машина. Работата е там, че порьозността на материала му позволява да абсорбира масло, поради което върху повърхността на продукта се образува тънък естествен незалепващ слой мазнина.

При измиване в съдомиялна мощното налягане на горещата вода разрушава този филм. В резултат на това чугунът се оголва, насища се с вода и започва силно да ръждясва. Освен това всичко ще изгори в съдовете.

3. Керамични ножове

Обикновено керамичните ножове имат дръжки от дърво или пластмаса, които под въздействието на гореща вода и агресивни химикали могат да набъбнат, да се напукат и да се разрушат. По време на автоматичното измиване покритието на самото острие – неговият режещ ръб – също страда.

4. Ножове от неръждаема стомана

Въпреки че не е забранено да миете ножове от неръждаема стомана в режим на автоматична съдомиялна машина, това трябва да се избягва. Под въздействието на мощна водна струя и високи температури състоянието на острието може значително да се влоши.

5. Изделия от дърво

Шпатули, лъжици, дъски за рязане, горещи подложки -Всички дървени продукти по никакъв начин не са подходящи за автоматично миене, защото се получава напукване, деформация, подуване, дървото загнива и плесенясва.

6. Медни съдове и джезвета

Водата с висока температура и агресивните химикали за дълъг период от време водят до разрушаване на защитния слой, което провокира образуването на ръжда и дефекти по съдовете, което в последствие ще доведе до изгаряне на храната и неравномерно готвене.

Трикове за почистване на съдомиялна машина

7. Съдове с етикети

След като зкупите тенджери, тигани и други опции, трябва да премахнете всички хартиени етикети и стикери, преди да ги поставите в съдомиялната машина, за да не запушват филтрите на самата съдомиялна.

8. Емайлирани тигани

Измиването в автоматичен режим може да доведе до увреждане на емайла, който се напуква и разслоява, а металът под дефектите на емайла започва да ръждясва и да отделя вредни вещества.

9. Форми и тигани

Ако това са тънки тигани или форми за печене от алуминий или въглеродна стомана, покрити с тънък слой незалепващо покритие, не ги мийте в машината.

10. Ръчно рисувани и принтирани съдове

Боите, които се нанасят върху повърхността, може просто да не издържат на агресивно измиване с гореща вода и химикали.

Какво може да се мие в съдомиялна машина?

·         Силиконови форми;

·         Стъклария и бар стъкло;

·         керамични форми и различни видове съдове;

·         тигани от неръждаема стомана ;

·         Керамични чинии и чаши;

·         опалово стъкло.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес