Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитър трик за премахване на лошата миризма на пот от обувките

22 април 2023, 19:00 часа

Потта, която неминуемо са отделя от човешката кожа (включително тази от стъпалата) е краен продукт от обмяната на веществата и представлява воден разтвор на различни соли, минерали и микроелементи, както и млечна киселина и карбамид.

Представлява водниста течност без мирис до момента, когато под въздействието на бързо размножаващи се бактерии, (за което благоприятства топла и влажна среда в обувките) се появява неприятната миризма. За да премахне тази отблъскваща миризма трябва: първо, бактериите да се отмиват със сапун и след това краката да бъдат старателно подсушавани и второ, в обувките да бъде създадено среда неблагоприятстваща за развитието на бактерии.

Трябва да се отбележи, че краката трябва да се мият толкова често през деня, колкото да бъдат отстранени бактериите, но не и предпазните секрети по кожата. Ако, обаче, кожата на краката е прекалени суха и напукана, то честотата на измиванията следва да бъде намалена. При прекомерно потене на ходилата е добре те да се поръсят с пудра, която има абсорбиращ ефект по отношение на влагата.

Друго ефикасно средство е да се използват дезодорантите против изпотяване, чиито антибактериални свойства имат унищожаващ бактериите ефект и премахват неприятната миризма, но без при това да спират процеса на потене.

При положение, че обувките са се вмирисали, то е безсмислено да бъдат прани наново и наново, а още по-малко – да бъдат изхвърляни, особено при положение, че са удобни за носене. Все пак е препоръчително маратонките и други, изработени от перяща се материя обувки, да се перат по-често като не се оставят след това да съхнат в сушилня.

Учудващо ефективно се оказва поставянето в памучни чорапи на смес от царевично брашно, бакпулвер и сода, след което така напълнените чорапи се напъхват в миришещите лошо обувки и се оставят да престоят за през – на сутринта обувките ще миришат като нови.

10 изпитани природни средства при проблеми с миризмата на крака

Алтернативно, във вътрешността на обувките се наръсва сода бикарбонат и се оставя за през нощта. На утринта обувките се изтръскват, изчеткват се от праха и от миризмата няма да има и помен. Допълнително освежаване обувките ще получат ако бъдат напръскани с пулверизатор съдържащ смес от спирт, вода и няколко капки етерично масло от лимон (или портокал), след което да бъдат оставени да изсъхнат на проветриво място.

Пак в тази посока действа царевично нишесте, което, поръсено във вътрешността на обувките, действа като превъзходен абсорбер на влагата и така стъпалата остават практически сухи през целия дълъг работен ден. Положителен ефект има също така, ако преди да бъдат обути чорапите и обувките, те да бъдат поръсени с малко сода за хляб.

От първостепенно значение е изборът на подходящи обувки съобразно сезона; от ранна пролет до късна есен е препоръчително носене на „отворен“ тип обувки, тъй като така се осигурява достатъчно движение на въздуха, за да се ограничи значително изпотяването и, съответно, размножаването на микроорганизми, предизвикващи разпространението на неприятна миризма.

При дъждовно или/и хладно време следва да се носят затворен тип обувки, но такива, изработени от качествена материя, незадържаща влагата.

Различните фактори за появата на неприятна миризма на краката и как да я предотвратим?

По отношение на чорапите – те трябва да са от „дишаща“, качествена материя: памук, вълна или полиакрил като изборът би следвало да е индивидуален съобразно наблюдавания най-добър ефект. При възможност, чорапите е препоръчително да бъдат сменявани два пъти дневно, а едни и същи чорапи не е редно да се носят повече от два дни поред.

Трябва също така да се отбележи, че дали и как ще мирише самата отделената пот от тялото, включително и от стъпалата, зависи от естеството на консумираната храна. Силно ароматните храни като чесън, лук, лют пипер и други „остри“ подправки, преминавайки през кръвния поток, се концентрират в потните жлези и така инициират неприятна миризма на самата пот. Отказът от такъв тип храни, особено в горещите дни, ще снижи значително отблъскващата миризма,но няма да намали изпотяването на стъпалата.

Киселинната стойност за pH на потта и количеството на бактериите в нея се неутрализират и ако краката се потапят 7 дни, всяка вечер, за около 15 минути в разтвор, представляващ 2 с.л. сода за хляб на 2 л. топла вода.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес