Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да забравим за лошата миризма от канала!

05 октомври 2023, 13:22 часа

Всекиму се е случвало да влезе в жилището си и да почувства лоша миризма, идваща отнякъде. Веднага започва безмилостно търсене на източника – а той вероятно е в канализацията на кухнята или банята. Този проблем е често срещан във всички домове и решението му варира от просто ръчно почистване до повикване на професионалист-водопроводчик.

Причини

Най-честият източник на миризма от канала са запушванията и бактериите. Но те не са единствените източници на проблема. Сред другите са и следните.

Сипете това в канала в банята и забравете за лошата миризма

Самата канализация: при разлагането на отпадъци в канализацията се отделят неприятни и вредни газове. Тези канализационни газове могат да навлязат в празни сифони, а миризмите обикновено се появяват в нередовно използвани дренажи.

Мухъл: миризмите понякога се дължат директно на наличието на мухъл или плесен в близост до канализацията. Обикновено такава миризма се появява, когато има течове в тръбите.

Грешки при монтажа: некачествени услуги могат да причинят сериозни водопроводни проблеми и един от тях е лошата миризма, идваща от канализацията във вашия дом. Проста грешка може да бъде забравянето да се инсталират сифони или канализационни отвори.

Начини за справяне с лошите миризми в канализацията

Има няколко способа, които можете да опитате, за да отървете канализацията си от тази непоносима миризма. Ако искате да тръгнете по пътя „Направи си сам“, ще ви трябват: вряща вода, дестилиран бял оцет, сода бикарбонат, сол, лимонов сок.

Вряща вода

Понякога всичко, от което се нуждае канализацията, е добра гореща вълна, която може да бъде достатъчна, за да елиминира всякакви източници на миризми. За да използвате вряща вода, поставяте малък съд с вода на котлона. След като се загрее, изливате водата в канала и изчаквате няколко минути. След този процес наливате студена вода на същото място, докато тръбата се изплакне напълно. Оставяте малък съд с вода да кипне и изливате половината вряща вода в канала.

Оцет

Едно чудесно средство за поддържане на вашите дренажни системи чисти. Оцетната киселина помага за неутрализиране на източника на миризмата и може лесно да проникне в мазнините, а също така има дезинфекциращи свойства.

Загрявате четири чаши бял оцет, докато заври, след това изсипвате половината в канала и оставяте водата да тече около 60 секунди. Повтаряте процеса с останалото количество горещ оцет. Този метод обикновено изчиства малки запушвания в канализацията, които често са източник на лоши миризми.

Сода бикарбонат и сол за почистване

Абразивната природа на солта, смесена с почистващата сила на содата за хляб, може ефективно да премахне миризмата от канала ви. Изсипвате чаша сода за хляб и половин чаша сол в канализацията, след този процес оставяте сместа да действа няколко часа - в някои случаи това може да продължи през нощта до следващата сутрин. Загрявате две чаши вода до кипене и я изливате в канала. Горещата вода измива сместа заедно с всякакви остатъци, които се отделят по време на процеса.

Каналите излъчват неприятна миризма? Ето как да се отървете от нея

Лимонов сок и сода бикарбонат

Лимонената киселина в лимона е натурална и когато се смеси със сода за хляб, действа като пяна, което може да помогне за премахване на запушвания и миризми от канала.

Изсипвате половин чаша сода за хляб и половин чаша лимонов сок в дренажната система, покривате канала и оставяте разтвора да престои един час. След този процес завършвате с изливането на горещата чешмяна вода в канала.

Как да избегнем лошите миризми в канализацията?

Можете да избегнете необходимостта да се справяте с проблема с почистването на миризливи канали, като предотвратите появата им. Затова никога не изхвърляйте мазнини в мивката. Остатъци от храна изхвърляйте винаги в кошчето за боклук, желателно добре опаковани в пластмасови пликове. Пускайте редовно водата, за да предотвратите изсъхването на канала.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес