Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домашни вредители: Kак да се отървете от праховите акари в матрака?

23 юни 2023, 09:14 часа
Реклама

Праховите акари живеят във всичко в дома ни - от кухненските повърхности до мивките в банята. А особено голямо натрупване на тези микроскопични организми се наблюдава в топла и мека среда - тя е най-безопасна, тъй като по-рядко се почиства отвътре. Ето защо, ако не можем напълно да се отървем от праховите акари, трябва поне да намалим броя им, като създадем неудобна среда за пребиваването им. Прахосмукачка с мека дюза за тапицерия, мека четка и сода за хляб ще ни помогнат за това.

Стъпка № 1

Свалете всички постелки от матрака, включително калъфката. Ако възглавниците и завивката ви също са в калъфката и тя трябва да бъде свалена. След това изперете изброените елементи на висока температура.

Ето как да разберем, че матракът е за смяна

Стъпка 2 

Поръсете матрака със сода за хляб, като не забравяте за ъглите и страните. След това внимателно минете по матрака с четка, така че содата да проникне в него. Оставете матрака в този вид за един час, а след това го изсмучете с прахосмукачка с накрайник за мека мебел. Факт е, че содата за хляб убива праховите акари и техните яйца, а също така, оставайки в матрака, предотвратява по-нататъшната им поява. 

След процедурата поставете чисти чаршафи върху матрака. Върху възглавниците, одеялата и самия матрак поставете също чисти и за предпочитане нови калъфки.

Какъв матрак да си изберем, ако страдаме от безсъние?

Струва си да се отбележи, че въпреки малкия си размер, праховите акари са опасни за дихателните ни пътища. Това важи с особена сила за тези от нас, които страдат от алергии или астма. За да предотвратите появата на прахови акари, трябва да спазвате някои правила: 

- махнете меките играчки от леглото си, тъй като те само привличат акари; 

- намалете нивото на влажност в спалнята, като постоянно проветрявате или използвате климатик; 

- избягвайте килими или тежки завеси, които само привличат прах, или ги поддържайте внимателно чисти; 

- сменяйте спалното бельо поне веднъж седмично. 

Препоръчва се самият матрак да се почиства с прахосмукачка поне веднъж на три месеца. В същото време не е необходимо да използвате сода всеки път, а можете да се ограничите с прахосмукачка.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес