Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добавете малко сода за хляб и вода и матракът ще стане като нов

24 февруари 2023, 16:04 часа
Реклама

Прането на матрак не е най-лесното нещо - както заради размерите му, така и заради особената попивателна способност на материалите, от които обикновено е изработен. 
Въпреки това има изпитани начини за справяне с петната. Понякога е достатъчно да почистите матрака със сода за хляб, друг път с ензимен препарат за премахване на петна, направен от лимонов сок и вода. Следователно поддържането на матрака в отлично състояние може да се осъществи с домашно приготвени патенти - необходими са само редовност и малко търпение.

1. Мокро почистване

Ако се чудите как да изперете матрака си, ето един съвет: парочистачките са доказано решение. 
Използвайте пералнята от време на време (напр. на всеки три месеца). Мокрото почистване на матрака е много по-дълбоко и ефективно, отколкото освежаването му само отгоре. Тогава можете да сте сигурни, че горещата пара ще премахне всички бактерии и прахови акари. Такава цялостна дезинфекция на матрака ще бъде особено полезна за страдащите от алергии. 

Какъв матрак да си изберем, ако страдаме от безсъние?

2. Сода за хляб

Содата за хляб е продукт, който има много приложения в домакинството. Както се оказва, тя е идеална и за почистване на легла и матраци. Интересното е, че матракът може да се почиства със сода за хляб по два начина - на сухо и на мокро.

Ако искате да освежите целия си матрак, използвайте вариант номер едно. Вземете кухненска цедка с фини решетки, за да разнесете равномерно содата върху матрака и я оставете за няколко часа, а най-добре за една нощ.
След изтичане на посоченото време почистете матрака с прахосмукачка. 
Ако обаче се чудите как да премахнете петна от матрака, с които е трудно да се справите, използвайте мокро почистване със сода за хляб. 
Смесете две супени лъжици сода за хляб с малко количество вода и нанесете върху петното. След 30 минути избършете пастата с влажна кърпа.

3. Вода и лимон

Отлично домашно средство, което работи добре за почистване на матрака ви, е вода и лимон.
Тази отвара трябва да се приготви в съотношение 2:1. За да премахнете петно от матрака си, просто нанесете сместа върху материала и я оставете за няколко минути, след което избършете петното с влажна кърпа.

Как да изберем матрак онлайн?

4. Премахване на трудни петна

Ако петната са особено трудни за премахване, можете да опитате да ги отстраните с водороден пероксид. 
В този случай изсипете разтвора върху петното, изчакайте няколко минути и избършете с кърпа или гъба. 
Солта и водата също действат добре при петна от кръв. 
Първо поръсете сол върху петното и след това го изплакнете със студена вода. 
Струва си да запомните, че колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-добре! Освен това е много важно да действате бързо - пресните петна от кръв могат да бъдат отстранени напълно, докато старите петна може да се окажат невъзможни за премахване.

5. Почистване с прахосмукачка и проветряване на матрака

Ако се чудите как да освежите матрака си, без да го перете, ето един съвет - обикновена прахосмукачка е достатъчна! 
След като изчистите целия матрак с прахосмукачка, е добре да го проветрите, за предпочитане в сух и слънчев ден. Интересното е, че от време на време е добре да обръщате матрака наобратно - ако е двустранен модел, разбира се. Това дава възможност на матрака да си "почине" от рамката на леглото и да се освободи от влагата. 
В допълнение към това си струва да използвате специални калъфи за матраци, които са лесни за употреба и пране и следователно са много хигиенични.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес