Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без гънки, мръсотия и дупки: Как правилно да се грижим за маратонките?

10 юни 2024, 19:22 часа

Кецовете са не само удобни обувки, но и стилен елемент, на който често обръщаме специално внимание. Но колкото и да цените любимите си маратонки, те винаги са изложени на риск от замърсяване, износване и загуба на първоначалния си вид. За да запазите чифта си маратонки в перфектно състояние възможно най-дълго, има 7 съвета как да се грижите за обувките си.

Как да се грижим за нашите маратонки?

1. Използвайте специална четка

Преди да започнете да почиствате маратонките си, винаги ползвайте мека четка. Това ще помогне за премахване на горния слой мръсотия и прах, които могат да проникнат по-дълбоко в материала и да усложнят процеса на почистване. Уверете се, че избраната от вас четка е подходяща за типа обувка, независимо дали е велур, плетиво, кожа или мрежа.

Как най-добра да почистите белите си обувки?

2. Избършете маратонките си с микрофибърни кърпи

За по-ефективно почистване на маратонките използвайте микрофибърни кърпи. Този материал перфектно абсорбира влагата и не оставя ивици по повърхността на обувката. Нанесете малко количество специален почистващ препарат върху кърпа и избършете добре маратонките си, за да възвърнете жизнеността и блясъка им.

3. Погрижете се за материала

Всеки тип маратонки изисква специални грижи. Например, велурените маратонки изискват по-внимателна обработка и специални средства за почистване и защита от влага. Кожените маратонки от своя страна се нуждаят от редовно овлажняване, за да се избегне изветрянето и загубата на еластичност на материала.

4. Не перете маратонките си в пералня

Докато използването на пералня може да изглежда като лесен начин за почистване на вашите маратонки, производителите силно не препоръчват този метод. Това е особено важно за моделите от естествени материали, тъй като прането в пералня може да повреди материала и формата на обувките. За модели, изработени от синтетични материали, можете да използвате машината, но не забравяйте да премахнете връзките, стелките и да използвате специална торба за пране.

Как да се грижим за маратонки от различни материали

5. Съхранявайте маратонките си правилно

Правилното съхранение на вашите маратонки също играе важна роля за тяхната дълготрайност. Преди да ги приберете до следващия сезон, уверете се, че обувките ви са напълно сухи, чисти и с връзки. Можете също така да добавите освежители към всеки чифт и да ги увиете в хартия без киселина, за да предотвратите гънки и да поддържате формата на маратонките.

6. Редувайте кецове с други обувки

За да намалите износването и да удължите живота на вашите маратонки, е препоръчително да ги редувате с други чифтове обувки. Това е особено важно за белите маратонки, по които бързо стават видими петна. Освен това редуването на обувките ще им позволи да изсъхват по-добре между носенията, което ще предотврати образуването на неприятни миризми.

7. Сменете връзките си

Ако вашите маратонки вече са малко износени, смяната на връзките може да им даде ново, свежо усещане. Изберете ярки или персонализирани шарки, за да създадете стилен контраст с основния цвят на обувката. Това е лесен начин да актуализирате чифта си маратонки и да подчертаете личния си стил.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес