Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

23 април 2024, 21:44 часа

След като старателно изперем дрехите, очакваме от тях да лъха свежест и чистота. Но понякога се сблъскваме с неприятна миризма на плесен, която може да развали впечатлението за чистота. За да разберете откъде идва и как да се справите с тази неприятност, нека разгледаме основните причини за това явление и начините за премахването му.

Реклама

Причини за неприятна миризма от прясно изпраните дрехи

1. Претоварване на барабана

Една от често срещаните причини за неприятна миризма от прясно изпраните дрехи е претоварването на барабана на пералнята. Когато има твърде много неща, те не могат да се движат свободно по време на пране. Това може да доведе до непълно изплакване и задържане на перилен препарат в тъканите, което в крайна сметка създава неприятна миризма.

Решение: Опитайте се да не претоварвате барабана на пералната машина. Препоръките за максимално натоварване обикновено са посочени в инструкциите за устройството.

3 грешки при пране, заради които дрехите ви избледняват - спрете да ги правите

2. Пералнята е замърсена

Друга причина може да е замърсяване на самата пералня. Остатъци от перилен препарат, мъх и мръсотия могат да се натрупат във вашата машина, създавайки среда за развитие на бактерии, плесени и мухъл.

Решение: Почиствайте и дезинфекцирайте вашата пералня редовно, като следвате препоръките на производителя. Това ще ви помогне да избегнете неприятните миризми и ще поддържате пяралнята си в добро състояние.

3. Неправилно съхранение на прането

Оставянето на дрехи в пералнята след пране или сушене в затворено помещение също може да допринесе за развитието на неприятна миризма. Влажната среда е благоприятна за развитието на мухъл и влага, които могат да проникнат в тъканите.

Решение: Веднага след приключване на прането извадете прането от машината и го изсушете на добре проветриво място или на чист въздух. Използването на сушилня също може да помогне за предотвратяване на неприятни миризми.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

4. Неправилно дозиране на перилния препарат

Излишъкът от перилен препарат върху дрехите може да причини мухъл и неприятни миризми. Твърде малко препарат, напротив, няма да осигури пълно изпиране.

Решение: Уверете се, че дозирате перилния препарат правилно, въз основа на препоръките на опаковката и спецификациите на вашата пералня.

5. Смесване на различни видове тъкани

При пране на различни видове тъкани на един и същ цикъл може да се появи неприятна миризма. Някои материали изискват по-внимателна обработка и специални програми за пране.

Решение: Четете етикетите на артикулите и следвайте препоръките на производителя за пране на различни видове тъкани. Това ще ви помогне да избегнете неприятните миризми и ще запазите качеството на дрехите си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес