Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Германия се готви да отмени по-рано бонусите за покупка на хибриди?

19 април 2022, 17:00 часа • 5027 прочитания

Икономиката на Европа преживява трудни времена и това няма как да не се отрази дори на държави като Германия. Освен масовото поскъпване на стоки, продукти и суровини, причинени от войната в Украйна, жителите на страната се сблъскват и с друг сериозен проблем – премахване на държавната подкрепа при покупка на хибриден автомобил.

Ако всичко върви по плана федералното министерство на икономиката, тогава екологичната премия за закупуване на зареждащ се (плъг-ин) хибриден ще бъде отменена в края на годината. Това съобщи германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на писмо на парламентарния държавен секретар Михаел Келнер, като това е доста по-рано от предвиденото коалиционното споразумение.

Според първоначално одобрения документ властите са искали да се разделят с бонусите за купувачите на хибридни автомобили постепенно, като започнат да намаляват размера на премията - от 1 януари 2023 г. и това да продължи 2025 г. Така например, през 2023 г. възнаграждението от държавата за закупуване на плъг-ин хибрид трябваше да падне от 6750 евро на 4000 евро, а през 2024 и 2025 г. - на 3000 евро.

Само през миналата година съответната Федерална служба за икономика и експортен контрол получи заявления за субсидии за приблизително 625 000 превозни средства. Това е над 2 пъти повече, отколкото през 2020 г. Но сега, очевидно, плановете на федералните служители внезапно се промениха и икономическата ситуация в страната ги принуждава да пестим буквално от всичко.

„Промотирането на превозни средства с комбинация от електрически двигател и двигател с вътрешно горене, в зависимост от електрическата мощност, води до непропорционално високи разходи“, отбелязва Михаел Келнер в писмото си.

Всъщност, още през юни 2020 г. в Германия влезе в сила наредба за повишена премия за закупуване на електрически превозни средства и хибриди. Държавният бонус, който съществуваше по това време, беше удвоен. В числено изражение ситуацията започна да изглежда така - за закупуването на чисто електрически автомобили правителството гарантира субсидии до 9000 евро, а за плъг-ин хибриди - 6750 евро. Тези тарифи са валидни и днес. Увеличената държавна премия в Германия едно време се прилагаше със задна дата за употребявани автомобили, регистрирани след 4 ноември 2019 г. Но така наречената „премия за иновации“ е ограничена до края на 2021 г.

Решението за увеличаване на стимулите беше взето като част от пакет от икономически стимули. Германската автомобилна индустрия едновременно разчиташе на бонуси за две други категории автомобили - бензинови и дизелови. Това обаче не се получи, като вместо това държавата предвиди намаление на данъка върху добавената стойност, което влезе в сила през юли същата 2020 г. Идеята беше да се даде допълнителен тласък на индустрията, засегната от пандемията Covid-19, и да се даде зелена светлина на електрическите превозни средства и хибридите, които трябва да играят важна роля в програмата на федералното правителство за защита на климата.

В коалиционното споразумение се посочва, че популяризирането на електрически превозни средства и хибриди (плъг-ин) трябва да бъде реформирано по такъв начин, че от 1 януари 2023 г. да се предоставят бонуси само за онези превозни средства, които имат положителен климатичен ефект. И това се определя само в призмата на електрическия дял на шофирането и отново на електрическия обхват.

Поглед върху цените дава представа защо покупката на хибридно превозно средство в Германия е много изгодна. Версията PHEV на Mercedes-Benz A 250 с мощност 218 к.с. след приспадане на екологичния бонус струва на купувача 30 588 евро с ДДС. Подобният (плюс или минус) като мощност и оборудване бензинови Mercedes-Benz A 250 (224 к.с.) струва 38 520 евро.

Според някои информации, отказът от субсидирането на хибридни автомобили се дължи и на натиска, който оказват върху властите различни екологични организации. Те са на мнение, че този тип задвижване се използва от тежки кросоувъри и всъдеходи, които дори с допълнителен електромотор харчат много гориво и това се отразява негативно на околната среда.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес