Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Skoda ще пусна шест електрически автомобила до 2026 година

26 април 2023, 16:10 часа • 2046 прочитания

Чешката компания Skoda обяви, че ще представи 6 електрически превозни средства до 2026 г. Това е два пъти повече от предишния план на марката, който предвиждаше дотогава да излязат три превозни средства, задвижвани изцяло на ток.

Автомобилният производител от Млада Болеслав призова клиентите си да очакват „пълна гама от изцяло електрически модели", известни засега като Small, Compact, Combi и Space. Към тях ще се присъединят обновени версии на Enyaq и Enyaq Coupe. Информацията за тях се пази в тайна, но вече се появиха някои подробности.

Знае се, че Compact ще пристигне през 2024 г. като компактен кросоувър, наречен Elroq. Той е позициониран като електрически наследник на Karoq и ще бъде дълъг около 4,5 метра. Този модел обещава да бъде „перфектната семейна кола" с „просторен и много практичен интериор".



Small ще излезе през 2025 г. и ще бъде субкомпактен автомобил в стил SUV. Моделът ще бъде дълъг около 4,1 метра и ще струва около 25 000 евро. Това ще бъде версията на Skoda на показания наскоро Volkswagen ID.2all, като моделът ще се произвежда в Испания.

Обновените Enyaq и Enyaq Coupe ще бъдат представени през 2025 г. Те ще получат „всеобхватна актуализация“, която включва новия дизайн Modern Solid. Skoda не каза нищо друго за колите, но публикуваните изображения предполагат, че ще имат по-агресивна предна част, която ще е без традиционната решетка на радиатора.

Combi ще се появи през 2026 г. като „просторен“ електрически автомобил. Той ще бъде дълъг около 4,7 метра и ще играе „ключова роля“, тъй като ще пренесе „силните страни на тази особено популярна и успешна каросерия на Škoda в ерата на електричеството“.

Шестият и последен EV е известен като Space и ще бъде седемместен кросоувър, вдъхновен от миналогодишната концепция Vision 7S. Това ще бъде най-големият електрически автомобил на Skoda с дължина приблизително 4,9 метра. Моделът ще включва и „върхът на новия дизайнерски език Modern Solid“.

Интериорът на бъдещето обещава да бъде просторен и модерен. Можем да очакваме и „превъзходна функционалност и интуитивен контрол“. Въпреки пускането на шест нови и актуализирани електрически превозни средства, Skoda няма да произвежда само електрически автомобили. Напротив, моделите с двигатели с вътрешно горене ще останат в основата на гамата на марка.

Ще видим двигатели с вътрешно горене в новите Superb и Kodiaq, които ще бъдат пуснати тази есен. Те ще се предлагат с „най-модерните бензинови и дизелови двигатели" на марката, както и с plug-in хибридно задвижване.

Моделите Octavia, Kamiq и Scala ще бъдат модернизирани в близко бъдеще. Kamiq и Scala трябва да бъдат пуснати тази година, докато актуализираната Octavia ще се появи през 2024 г.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес