Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недостиг на алуминий удари два европейски автомобилни гиганта

02 август 2024, 16:26 часа • 1554 прочитания

Британският концерн Jaguar Land Rover (JLR) е изправен пред голямо предизвикателство - очакван недостиг на алуминий, съобщи пред инвеститори главният финансов директор на компанията Ричард Молиню. Преди него същото декларира и компанията Porsche.

Нова технология на Jaguar Land Rover убива вирусите в автомобила

До това положение се стигна, след основният доставчик на този много важен материал Novelis спря производство заради наводненията. Проливните дъждове в Сера (Швейцария) наложиха затварянето на два от заводите и на друг от доставчиците - Constellium. И двете компании обслужват JLR, както много други производители на автомобили.

„Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че това няма да ни попречи да постигнем целите си за за годината. Нашият екип по индустриални операции е много добър в намирането на алтернативни източници и ние също използваме екосистемата на Tata, за да ни помогне да направим това“, заяви Молино.

Още: Range Rover за първи път ще се произвежда извън Великобритания

Моделите Range Rover и Range Rover Sport, както и повечето други автомобили, произведени от JLR, използват алуминий. Британският концерн консумира приблизително 180 000 тона алуминий годишно, според данни от 2020 г.

Миналия месец и Porsche беше принуден да намали своите продажби и прогнози за печалба поради недостиг на алуминиева сплав. Проблемите с доставките могат да доведат до спиране на производството на всички модели или на една или повече серии превозни средства, казаха от компанията.

BMW, Mercedes-Benz и Audi също се сблъскаха с недостиг на алуминиева сплав, но успяха да намерят алтернативни източници. Производителите на премиум автомобили са сред най-големите потребители на алуминий в автомобилната индустрия, който струва повече от стоманата, но е по-лек.

Още: Range Rover претърпя тотална промяна

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес