Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Микробусът на Стивън Хокинг се продава на търг

17 август 2022, 17:34 часа • 2433 прочитания

Британската аукционна къща Силвърстоун ще проведе търг в края на август, на който ще бъде пуснат за продажба Volkswagen Caravelle от 1988 г., собственост на известния физик и теоретик Стивън Хокинг.

Освен за ежедневен транспорт, ученият използва микробуса като сватбен автомобил. Специално за англичанина, който поради тежко заболяване беше прикован към инвалидна количка, колата е получила редица подобрения.

Както е известно, още през 1963 г. Стивън Хокинг е диагностициран със заболяване на двигателния апарата, което означава, че може да се движи само в инвалидна количка. За да пътува на дълги разстояния, този Volkswagen Caravelle е оборудван с рампа, която позволява на учения да влиза и излиза от микробуса сам.

Освен това колата е оборудвана със специални стойки, които фиксират стола по време на шофиране. За да бъде удобно за медицинските специалисти да транспортират учения, на този Caravelle е поставена автоматична скоростна кутия.

С течение на времето тежката болест прогресира, така че Хокинг се нуждае от по-голяма инвалидна количка, която не се побира в микробуса. Тогава ученият дава автомобила на племенника си, който го използва дълго време. През 2018 г. легендарният физик почина, а сега неговият роднина смята да се раздели с колата.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес