Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes показа безпилотен автобус от бъдещето

18 юли 2016, 15:50 часа • 5124 прочитания

Германският производител Mercedes-Benz представи прототип на "автобус на бъдещето", оборудван със система за автономно управление. Концептуалният модел с автопилот, носещ името Future Bus, бе изпробван пред журналисти на автобусното трасе Bus Rapid Transit (BRT) в Холандия.

В основата на прототипа е платформата, използвана за автобусите от семейството Citaro. Системата за автономно управление, наречена CityPilot, работи с помощта на множество датчици, камери и GPS-модул. От Mercedes твърдят, че тя може да управлява превозното средство с точност до сантиметър. Системата умее да разпознава сигналите на светофара и препятствията по пътя си, а също така може самостоятелно да спира на места за слизане и качване на пътници. Максималната скорост на автопилота е 70 км/ч.

Във вътрешността на Future Bus са разположени футуристични седалки, голям информационен дисплей, иновационна система за проверка и отчитане на билетите, както и портове за безкабелно зареждане на смартфони. Самият салон е разделен на три зони. Първата е зад водача и се нарича "сервизна". Втората е в средата на автобуса и е предназначена за пасажерите, които пътуват на кратки разстояния. Третата е "зона за отдих", като е за тези, които ще пътуват повече и се намира в края на превозното средство.

Точни срокове за пускането на автобуса по пътищата засега не се съобщават. В компанията-производител са на мнение, че първо трябва да бъдат създадени достатъчно условия за тяхното придвижване. Германците предвиждат да вложат 200 млн. долара до 2020 г. в разработката на подобни превозни средства за пътници.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес