Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай отвръща на удара на ЕС с мита върху луксозните автомобили

12 октомври 2024, 09:12 часа • 911 прочитания

Докато Европейският съюз е все по-близо до налагането на огромни мита върху произведените в Китай електромобили, властите в Пекин отвърнаха на удара. И отговорът идва под формата на „антидъмпингови мерки“, насочени към един от алкохолите, внасяни от ЕС - брендито.

Германия е притеснена от наказателните мита за китайски електромобили

Министерството на търговията на Китай обяви, че временната мярка ще влезе в сила в петък и ще обложи тази стока с тарифа, варираща от 30,6% до 39,0%. Този ход е в отговор на разследване, което е установило, че „домашната (тоест китайската) индустрия за бренди е застрашена от значителни щети“ заради европейския внос.

Протекционистката позиция е подобна на тази, която се заема от Европа и САЩ. Властите там се опасяват, че тяхната автомобилна индустрия може да бъде унищожена от евтините китайски електромобили, поради което сме свидетели на вълна от дейности, фокусирани върху тарифи и целенасочени забрани.

Още: ЕС продължава с китайските мита за електромобили след оспорван вот

Говорител на Министерството на търговията отговори на неотдавнашното гласуване на Европейския съюз относно митата за електромобили, като заяви, че „Китай твърдо се противопоставя на несправедливите, несъответстващи и неразумни протекционистични практики на ЕС“.

В Пекин са категорични, че този ход нарушава правилата на Световната търговска организация и заявяват, че „налагането на мита няма да реши никакви проблеми“. След това говорителят на Министерството заплаши, че „Китай ще предприеме всички мерки, за да защити твърдо интересите на китайските компании“.

Брендито може да е било първата цел, но очевидно няма да е последната, тъй като представителят на властите в Китай беше попитан за антидъмпингови и антисубсидионни разследвания по отношение на вноса на свинско и млечни продукти от Европа. Той заяви, че работата продължава, но Китай ще „защити напълно правата на всички заинтересовани страни и ще вземе обективни и справедливи решения въз основа на резултатите от разследването“.

След това говорителят на Министерството на търговията допълни, „Китай проучва мерки като повишаване на тарифите за вносни превозни средства с голям работен обем“, тъй като страната „ще предприеме всички необходими мерки, за да защити твърдо законните права и интереси на китайските индустрии и предприятия“.

Още: Основателят на BYD обвини Европа и САЩ в нечестна игра

Подобна мярка ще бъде огромен удар върху водещи германски автомобилни производители като Porsche, Mercedes, BMW и Audi, които предлагат в Китай високопроизводителни и луксозни модели с големи двигатели. Същото важи и за италианските компании Ferrari и Lamborghini, за които Китай е сред основните пазари.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес