Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да се направи с колата преди настъпването на есента

09 септември 2024, 13:34 часа • 759 прочитания

При настъпването есента шофьорите трябва да извършат няколко профилактични прегледа на автомобила си, който е бил експлоатиран при високи летни температури, категорични са автомобилни механици с опит в индустрията.

Какво да направите, ако ключът на колата ви се счупи в ключалката или се изгуби

През есента е важно да проверите нивото и концентрацията на антифриз в охладителната система на двигателя. Горещите летни дни, честите пътувания извън града и задръстванията могат да доведат до частичното му кипене. Недостатъчните нива на антифриз причиняват прегряване на двигателя.

Също така трябва да се провери и радиатора на колата, защото през горещите месеци той може да се запуши с тополов пух и насекоми. Запушена част пречи на нормалното охлаждане на двигателя и увеличава натоварването на вентилатора. Точно по тази причина радиаторът трябва да се проверява редовно.

Още: Как да увеличите живота на спирачните дискове на автомобила

Експертите също така препоръчват смяна на филтъра на купето, за да се подобри качеството на въздуха в колата. Не би било лошо климатичната система да се почисти и антибактериално, а също така да се обърне специално внимание на дренажните отвори.

Именно тези отвори, разположение в двигателното отделение и вратите на автомобила, могат да се запушат с мръсотия и листа, което води до стагнация на вода и конденз. Това може да причини корозия и повреда на електрическите компоненти на автомобила.

Също така е добре да се провери и състоянието на акумулатора, защото температурите през нощта вече падат и ако батерията не е в добро състояние, някоя сутрин автомобилът просто няма да запали.

Автомонтьор съветва как да удължите живота на автомобила

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес