Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как някои шофьори убиват скоростната кутия на колата си

21 май 2024, 16:44 часа
Реклама

Някои по-неопитни шофьори често повреждат автоматичната скоростна кутия, като забравят да дръпнат ръчната спирачка на паркинга, категорични са автомобилни експерти, които обръщат специално внимание на тази небрежност от страна на водачите.

Кога се сменя маслото в скоростната кутия?

За да не претоварвате скоростната кутия при паркиране, трябва да се придържате към определен алгоритъм. Изборът на последователност от действия зависи от това къде водачът планира да остави колата - на равна повърхност или на наклон. Във всеки случай е необходима ръчна спирачка.

При паркиране под наклон освен ръчната трябва да завъртите и предните колела, съветва експерти. Това трябва да се направи, така че когато се опита да се потегли, колата да удари с колелата си бордюра или друго препятствие. Ако трябва да паркирате на хълм, можете да поставите камък под колелата.

Още: Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

При паркиране на автомобил с ръчна скоростна кутия, при спирането натиснете спирачката и затегнете ръчната спирачка. Когато колата вече е здраво закрепена, можете, ако желаете, да включите първа предавка за допълнителна сигурност.

В този ред основното натоварване за закрепване на автомобила се поема от спирачната система. Ако следвате обратния ред, тогава кутията ще трябва да се справи с товара, което намалява нейния ресурс.

Още: Какви са признаците на предстояща повреда на скоростната кутия

При автомобили с автоматична скоростна кутия в режим „Паркиране“, кутията е закрепена със специален щифт, за който натоварването от наклонено паркиране също е изключително вредно. При паркиране, особено на наклон, колата трябва да се държи на ръчната спирачка, а не на скоростната кутия.

При моделите с автоматична скоростна кутия първо фиксирайте колата със спирачката. След това издърпвате ръчната спирачка и без да отпускате педала на спирачката, преминаваме в режим „P“. На много съвременни автомобили интелигентната електроника прави всичко това сама.

 

 

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес