Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Използването на сензорен екран в колата е по-опасно от това на смартфон

28 февруари 2023, 12:12 часа
Реклама

Сензорните екрани все повече заменят бутоните и превключвателите в автомобилите, като това е за сметка на безопасността. Сега вече има много автомобили, в които няма или почти няма допълнителни бутони на таблото.

Изследванията обаче показват, че старата технология е по-лесно разбираема и по-бърза за използване. В крайна сметка работата със сензорен екран по време на шофиране може да създаде доста проблеми на шофьора, които не знае дали е в правилното меню или е активирал правилната функция, докато не погледне екрана. С бутоните това става много по-лесно, а това значи и по-малко отвличане на вниманието от пътя.

Британският институт за пътна безопасност TRL направи любопитно проучване, като резултатите от него показват, че използването на сензорен екран в автомобил увеличава времето за реакция на шофьора с 57%. В същото време мобилният телефон осигурява 46% по-дълго време за реакция, което прави използването му по-малко опасно от сензорния екран.

Според проучване, проведено в Германия, 37% от шофьорите твърдят, че предпочитат бутони, копчета и плъзгачи, докато 22% смятат, че комбинацията от различни контроли работи най-добре. Само 16% предпочитат сензорен екран, а 10% искат да управляват функциите на автомобила си предимно с глас. Основният недостатък на сензорите, според собствениците на автомобили, са именно грешките при използване на такива системи.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес