Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия иска да стане основен играч в автомобилната индустрия

11 септември 2024, 14:54 часа • 447 прочитания

Властите в Индия са си поставили за цел страната да стане един от лидерите по производство на електрически превозни средства и батерии, като по този начин да се конкурира с Китай. За да стане това обаче, е нужна именно помощта на Китай, а двете страни са в обтегнати отношения след граничния конфликт през 2020 г. и това намали обмена на технологии капитали.

Защо Китай започва да възкресява фалирали електромобилни компании?

Заради нарастващото търсене на електрически превозни средства и батерии обаче, Индия планира да облекчи предишните ограничения върху китайските инвестиции. Съгласно новия план на правителството инвестициите с китайски дял до 10% вече няма да изискват одобрение от правителството, което може да улесни глобалните компании да си партнират с китайски доставчици в Индия. Това ще помогне на страната да стане част от глобалната верига за доставки във високо технологични сектори като слънчеви панели, електрически превозни средства и батерии.

Въпреки че Индия се опитва да привлече чуждестранни инвестиции, нейните фабрики все още не могат да се конкурират с мащаба на производството в Китай. За да постигне амбициозните си цели, премиерът Нарендра Моди предлага промяна в подхода и частична интеграция в китайските вериги за доставки, особено в областта на електрическите превозни средства.

Още: Индия изпревари Китай като най-голям купувач на руски петрол

В същото време Ford обмисля да поднови производството на автомобили в Индия, като по-голяма част от тях ще бъдат за износ. Компанията спря да произвежда автомобили в страната през 2021 г. заради слабо търсене и финансовите загуби, но сега преговаря с правителството на щата Тамил Наду.

Заводът на Ford в Ченай беше затворен, след като компанията напусна индийския пазар, а друга фабрика беше продадена на Tata Motors. Представители на американския производител обаче казват, че продължават да търсят подходящи варианти за използване на оставащия производствен капацитет.

Ford се бори да стъпи на индийския пазар от дълго време, като държи по-малко от 2% от пазара на леки автомобили и понася загуби от над 2 милиарда долара. Сега компанията може да се завърне с нов подход, като се фокусира единствено върху износа, което може да й позволи да възвърне позициите си в региона.

До 2030 г. мощен автомобилен пазар ще превземе 1/3 световния

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес