Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Група ентусиасти възродиха легендарна френска марка

22 юни 2020, 16:17 часа • 4049 прочитания

Група ентусиасти, наричащи себе си Les Amis de Delage (Приятелите на Делаж), и бизнесменът Лоран Тапи, на който принадлежат правата върху марката Delage, представиха суперхибрида D12. Възраждането на френския бранд беше анонсирано още преди година, като става факт сега. И показва нагледно как се е променила автомобилната индустрия през последните 66 години.

Индексът D12 в името на модела препраща към автомобилите от историята на Delage – всички те носят обозначение D, а допълнителното число показва броя на цилиндрите на двигателя. Съответно, машината има мотор V12, като в случая той е с работен обем 7,6 литра. Мощността, в зависимост от версията е 900 или 990 к.с.

Първият вариант – D12 GT, е по-комфортен, като в случая двигателя работи с електромотор с 330 к.с. Във втория случай - D12 Club, комбинираната мощност от 1010 к.с., като тази версия е само за писта. Скоростната кутия е 8-степенна роботизирана.

Дължината, широчина и височината Delage D12 са съответно 4,73, 2,08 и 1,10 метра. Креслата в салона са поставени едно зад друго, затова на пръв поглед изглежда, че автомобилът е едноместен, но всъщност в него влизат двата души – пътник и пасажер.

Delage D12 ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди, а до 200 – за 6,5 секунди. Цените на суперхибрида, чийто тираж ще е 30 бройки, стартират от 2 млн. евро, като от компанията обещават първият автомобил да бъде готов до края на годината.

Освен това, в плановете на Лоран Тапи и асоциацията Les Amis de Delage влиза поставянето на нов рекорд на „Нюрбургринг“ за автомобили за обществени пътища. Сега това постижение принадлежи на Porsche 911 GT2 RS MR, който завъртя една обиколка на Северната дъга за 6 минути и 40,3 секунди.

Марката Delage е основана през 1905 г. от френския пионер в автомобилостроенето Луи Делаж. Компанията му произвежда състезателни и луксозни коли, както и авиационни двигатели. Марката участва успешно в различни надпревари, но през 1935 г. е закупена от фирмата Delahaye. Заради сложната икономическа обстановка в послевоенна Франция компанията прекратява съществуването си през 1953 г.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес