Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големият съперник на Tesla е заплашен с фалит

20 октомври 2023, 14:51 часа • 6944 прочитания

Производителят на луксозни електрически автомобили - Lucid Motors, който е сочен като основен конкурент на Tesla, обяви за намаляване на производството през третото тримесечие. За този период компанията е успяла да продаде по-малко от 1500 коли.

Конкурентът на Tesla Model S вдигна 383 км/ч

Според оценки на агенция Bloomberg американката компания изпитва сериозни финансови затруднения, тъй като понася загуба от 338 000 долара за всяка продадена кола. Lucid така и не успява да достигне планираните производствени обеми. През третото тримесечие тя е произвела 1550, като е продала 1457 електрически автомобила Air, което е значително по-ниско от резултатите от второто тримесечие, когато бяха произведени 2173 автомобила.

Снимка: Lucid Motors

Компанията отбелязва, че още 700 автомобилни комплекта са били изпратени през третото тримесечие за сглобяване в Саудитска Арабия. Експерти обаче смятат, че Lucid Motors едва ли ще постигне целта си да произвежда 10 000 автомобила годишно.

Още: Анализ: Европа рискува търговска война с Китай в "много опасна област"

Според Bloomberg инвеститорите са предпазливи относно производствените резултати на компанията и нейните загуби, които вече са повлияли на цената на акциите на Lucid Motors. Публикуването на данните за загубите доведе до понижение на котировките им с 2,5%. Като цяло от началото на годината те са поевтинели с 25%, а спрямо пиковата стойност - с 91%.

Инвеститорите се опасяват, че ако тези тенденции продължат, Lucid съвсем скоро няма да може да плати дълговете си и ще бъде изправен пред фалит. От компанията отговориха, че обещават да изяснят финансовото си състояние в началото на ноември с помощта на официален отчет за печалбите и загубите.

Jaguar Land Rover получи ново име и различно лого

В Lucid най-вероятно разчитат на увеличаване на обема на продажбите с пускането на по-достъпни и популярни модели. Флагманът на марката - луксозния седан Air, получи ново ниво на оборудване Pure със задвижване на задните колела на цена от 77 400 долара, като това е около три пъти по-евтино от флагмана Sapphire. Освен това компанията се готви да представи на пазара електрически SUV и планира по-компактен електрически автомобил на цена от около 50 000 долара.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес