Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford иска помощ от конкуренти за борба с китайците

16 февруари 2024, 15:23 часа
Реклама

Американският производител Ford е готов да работи с конкуренти, за да се противопостави на китайските компании, които настъпват все по-сериозно на водещите пазари по света.

Ford откри първия си завод с нулеви емисии (ВИДЕО)

От концерна обявиха, че тъй като търсенето на електрически автомобили намалява, опасенията относно китайските автомобили нарастват. Те могат да привлекат купувачи с ниски цени, смятат във Ford, определяйки заплахата от тях като „колосална“. Това ще се случи въпреки правителствените мерки и затова автомобилният гигант е готов да си сътрудничи дори с конкуренти като General Motors, за да си помагат взаимно да направят батерийните коли по-евтини.

От Ford отбелязват, че китайските производители изпреварват западните в технологиите, свързани с електрическите автомобили. И рано или късно техните продукти ще наводнят американския пазар, както направиха японските, корейските и германските коли.

Още: Германия е притеснена от наказателните мита за китайски електромобили

Правителството на САЩ въвежда допълнителни тарифи, за да ограничи потока от „китайци", но те ще намерят заобиколни решения - най-вероятно през Мексико. Автопроизводителите, които не могат да се конкурират с тях, ще загубят 20 до 30 процента от приходите си, прогнозира Ford.

Затова и на американските компании могат само да се подготвят за тази експанзия. Един от начините е да си сътрудничите с настоящи конкуренти. Така Ford и General Motors ще разгледат възможността да обединят усилията си, за да направят електрическите автомобили по-евтини и по-ефективни.

В допълнение, Ford събра нов екип от инженери, за да създаде малък и ултра достъпен електрически автомобил. Той трябва да се конкурира с BYD Seagull, което означава, че ще струва около 11 000 долара. От концерна са категорични, че е постигането на ниска цена на колата е възможно само при намаляване на цената на батерията, която е най-скъпият компонент на електрически автомобил.

Ford превърна Transit Connect в „дом на колела“

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес