Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МС: Информацията за сделката с ЧЕЗ е изпратена по имейл от чешкия зам.-финансов министър

28 февруари 2018, 19:14 часа • 4706 прочитания

От правителствената пресслужба съобщиха че информацията за сделката на ЧЕЗ е била изпратена от чешки зам.-министър на финансите до съветник на българския премиер.

Публикуваме пълния текст на съобщението:

"По повод появили се медийни интерпретации държим да уточним, че информацията относно сделката с ЧЕЗ е изпратена веднага след проведения телефонен разговор между премиерите Борисов и Бабиш от електронната поща на Ондрей Ланда, заместник-министър на финансите в чешкото правителство и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ, до съветник в кабинета на българския министър-председател.

Както по-рано съобщихме, информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, е предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера. Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й".

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви в парламента пред журналисти, че "като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите, но парламентаристите могат да отидат и да се запознаят", заяви Борисов и продължи: "От това, което ми изпраща днес премиерът на Чехия, излиза, че всъщност тези банки, са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, хвърчащи писма, които във финансово правния мир не означават абсолютно нищо. Останах с впечатление, че сделката е приключила, а има само писмо за комфорт, за намерения".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес