Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата вече мисли за по-строги наказания за строителния надзор

23 октомври 2018, 11:35 часа • 1183 прочитания

Да се отнема лицензът на фирма за строителен надзор при две нарушения, а не при три. Това e една от промените, които ще залегнат при промяната на нормативната уредба, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след подписването на договора за изпълнение на проекта за модернизация на Спешната медицинска помощ в страната, предаде БГНЕС.

"В момента работна група обсъжда промени в нормативната уредба, касаеща дейността и отговорността на всички участници в инвестиционния процес като се започне от възложител, проектант, строителен надзор и накрая строител. Обмисляме известни промени, които касаят дейността на лицензираните фирми за строителен надзор в посока ефективен надзор по време на целия инвестиционен процес от оценката на проекта до извършването на контрол по време на строителните дейности", уточни Аврамова.

Иначе, относно Спешната помощ ще бъдат отпуснати безвъзмездно 163,5 млн. лева по "Регионална здравна инфраструктура". С тях трябва да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че вече има класиран изпълнител по обществената поръчка за купуване на 280 линейки, като договорът с него се очаква да бъде подписан утре, 24 октомври. Стойността му е 38 300 000 лв. До края на годината се очаква да бъде извършена и първата доставка на линейките за спешна медицинска помощ. На 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на месец октомври процедура за купуване на 120 високопроходими линейки. До края на този месец предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници. Прогнозната стойност на тази поръчка е 22 млн. лв. Министерството финализира документацията по обявяване на обществена поръчка за офис оборудване за спешните медицински центрове за 2,8 млн. лв. Работи се и по стартиране на процедурите за строителната дейност, обясни министър Ананиев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес