Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заработи най-големият соларен парк в света

05 юни 2024, 16:38 часа
Реклама

Най-големият соларен парк в света беше въведен в експлоатация в Китай, като съоръжението е способно да захранва малка страна с годишен капацитет от над 6 млрд. kWh, предава Independent.

Паркът се намира в пустинен район на северозападната провинция Синдзян обхваща 809 млн. кв. метра, приблизително площта на Ню Йорк.

Комплексът с капацитет от 5GW, който беше свързан към китайската мрежа в понеделник (3 юни), е достатъчно мощен, за да отговори на нуждите от електроенергия на страна с размерите на Люксембург или Папуа Нова Гвинея.

Китай е водеща страна в света по отношение на внедряване на слънчева енергия, като увеличи капацитета си през 2023 г. с над 50%. Новата соларен парк изпреварва подобни проекти като Ningxia Teneggeli и Golmud Wutumeiren, които също се намират на китайска територия, превръщайки се в най-голямото соларно съоръжене в света.

ОЩЕ: Свръхмногото слънчеви панели в Германия свалиха цените на тока до отрицателни нива

Неотдавнашен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) описва стремежа на Китай към разширяване на индустрията на възобновяеми енергийни източници като „изключителен“, като страната пусна в експлоатация толкова слънчеви мощности миналата година, колкото останалият свят успя да инсталира през 2022 г.

Снимка: iStock

„На Китай се падат почти 60% от новия капацитет на възобновяема енергия, който се очаква да започне да функционира в световен мащаб до 2028 г.“, става ясно от доклада на МАЕ.

„Ролята на Китай е от решаващо значение за постигането на глобалната цел за утрояване на ВЕИ, тъй като страната се очаква да инсталира повече от половината от новия капацитет, необходим в световен мащаб до 2030 г. В края на прогнозния период почти половината от производството на електроенергия в Китай ще идва от възобновяеми източници“, добавя МАЕ.

Анализ на водещия производител Longi Green Energy Technology през 2023 г. изчисли, че монтирането на слънчеви панели по покривите на къщите и останалите сгради в Китай ще произведе достатъчно електричество за захранване на всички домакинства в Китай и Югоизточна Азия, взети заедно.

ОЩЕ: Наша съседка намалява цената на тока чрез насърчаване потреблението на ВЕИ

Масивното нарастване на производството на слънчеви панели в Китай предизвика неотдавнашни опасения, че свръхкапацитетът може да доведе до търговско напрежение в резултат на пренасищането на световния пазар.

Миналия месец, в опит да предотврати това, президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че митата върху вноса на китайски соларни клетки ще се удвоят от 25% на 50%.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес