Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската централна банка премахна ограниченията за продажба на чужда валута в брой

01 декември 2023, 16:25 часа
Реклама

Украинската централна банка премахва от днес лимитите за продажба на чуждестранна валута в брой и смекчава някои други ограничения при валутна търговия. Това заяви управителят на финансовата институция Андрий Пишний, цитиран от Ройтерс.

Официални и неофициални валутни курсове

Той написа в публикация във "Фейсбук", че сегашните ограничения са една от причините за спреда между официалните и неофициалните валутни курсове на украинската валута.

Още: Митничарите ще могат да задържат пари на границата

Управителят на Украинската централна банка заяви, че промяната ще стесни разликата между тези обменни курсове. "Накратко това ще засили устойчивостта на валутния пазар", написа Пишний.

Той заяви, че на Украинската агенция за експортно кредитиране ще бъде разрешено да извършва плащания в чужбина, за да изпълни застрахователни споразумения с чуждестранни компании.

"По този начин ще предоставим възможността за застраховане срещу риск, което да гарантира безопасността на корабоплаването и да спомогне за стабилността на морския транспорт дори по време на война", каза централният банкер.

Шефът на централната банка обяви също, че смекчаването на ограниченията ще позволи на украинците да изпращат пари в чужбина за здравеопазване и образование.

Още: Украйна вдига лихвения процент до най-високия в Европа

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес