Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската централна банка понижи основната лихва

25 април 2024, 16:32 часа

Украинската централна банка понижи основния си лихвен процент до 13,5% от 14,5% заради спад в действителната и прогнозирана инфлация, както и заради намалените рискове за притока на чуждестранна финансова помощ, а също така за да подкрепи военновременната икономика. Понижението на лихвата се случва за втори пореден месец, след като през март тя беше намалена с 50 базисни пункта до 14,5%.

Реклама

Инфлацията се забавя

През първото тримесечие на 2024 г. потребителската инфлация се забави повече от очакваното, тъй като меката зима доведе до по-голямо предлагане на сурови храни и намали натиска от страна на бизнес разходите.

Още: Украйна обяви рекордни валутни резерви

Централната банка подобри оценката си за инфлацията през 2024 г. до 82% от предишна оценка за инфлация от 8,6% и прогнозира ръстът на цените да се върне към нивото от 5% през следващите години.

В същото време обаче, банката намали прогнозата си за растежа на БВП за 2024 г. до 3% от 3,6% поради руските въздушни удари по енергийната система на страната и блокадата по западните граници на Украйна. За 2025-2026 г. централната банка очаква ускоряване на икономическия растеж до 4,5-5%, подпомогнат до голяма степен от външната подкрепа.

Одобрена финансова помощ

Наскоро ЕС предостави на Украйна финансова транш в размер на 1,5 млрд. евро, а САЩ одобриха новия пакет от военна и финансова помощ за страната през настоящата година.

Още: Украинската централна банка премахна ограниченията за продажба на чужда валута в брой

Централната банка заяви, че вижда място за допълнително облекчаване на основния си лихвен процент, след като дълго отлаганата помощ от САЩ беше най-накрая одобрена тази седмица, а инфлацията в Украйна се каза по-ниска от първоначално прогнозираната.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес