Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът на ЕС вдигна санкциите срещу двама приближени до Путин олигарси

10 април 2024, 16:07 часа • 3381 прочитания

На 10 април Съдът на ЕС реши да отмени санкциите срещу руските бизнес магнати Михаил Фридман и Пьотр Авен, наложени в отговор на руската пълномащабна инвазия в Украйна. Двамата са съоснователи на Alfa Group.

Решението е сериозна пречка за усилията на ЕС да накаже олигарси, участвали в подхранването на агресивната война на Владимир Путин. Фридман и Авен са едни от най-известните руски олигарси, чиито санкции бяха отменени.

Това е "сензационен позор и провал на цялата европейска политика на санкции", написа в Twitter Иван Жданов, директорът на руския Фонд за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални. Това е организация, която беше определена за терористична от режима в Кремъл.

ЕС не намерил доказателства срещу Авен и Фридман

"Общият съд уважава исканията на Пьотр Авен и Михаил Фридман и отменя както първоначалните актове, така и актовете, с които се запазват списъците с ограничителни мерки за периода от 28 февруари 2022 г. до 15 март 2023 г.", се казва в изявление на Съда на ЕС.

Макар да признава "известна близост между Пьотр Авен, Михаил Фридман и Владимир Путин или неговото обкръжение", съдът заяви, че ЕС не е успял да докаже, че двамата олигарси "са подкрепяли действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

Решението може да бъде обжалвано в срок от 2 месеца и 10 дни от обявяването му.

Снимка: Михаил Фридман, LetterOne

Кои са двамата олигарси?

Авен и Фридман са сред ключовите фигури в руския финансов гигант Alfa Group. Роденият в Украйна Михаил Фридман преди това е живял във Великобритания, където през 2022 г. е бил задържан за пране на пари. После е бил освободен под гаранция се е завърнал в Русия през октомври миналата година.

Съобщава се, че Авен живее в Латвия, тъй като има и латвийско гражданство.

ЕС наложи санкции на двамата олигарси през февруари 2022 г. с аргумента, че те "подкрепят действия и политики, които подкопават или застрашават" териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Бизнесмените са санкционирани още от САЩ и Украйна.

През май 2023 г. разследващи журналисти разкрихя, че застрахователната компания Alfa, дъщерно дружество на Alfa Bank на Фридман и Авен, застрахова превозните средства на руските сили, които се сражават в Украйна. Съобщава се също, че фирмата предоставя услуги на Главното управление за специални програми на Путин, припомня Kyiv Independent.

През юли 2023 г. Украйна реши да национализира Sense Bank - ребрандиран украински клон на Alfa Bank - с мотива, че собствениците ѝ са подложени на санкции.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес