Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продажбите на дребно в Германия се понижиха неочаквано много

31 май 2024, 16:40 часа • 4107 прочитания

Продажбите на дребно в Германия се понижиха с повече от очакваното през април, намалявайки с 1,2 на сто в сравнение с предходния месец, помрачавайки надеждите, че потребителските разходи могат да дадат така необходимия тласък на най-голямата икономика в Европа, предаде Ройтерс.

Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозираха спад от 0,1 на сто.

На годишна база продажбите на дребно са намалели с 0,6 на сто в реално изражение, съобщи федералната статистическа служба "Дестатис".

Нивото на инфлация в Германия, хармонизирано за сравнение с други икономики от еврозоната, се увеличи през последните два месеца, след като се понижи от двуцифрените върхове от края на 2022 г., достигайки 2,8 на сто през май по прогнозни данни.

Още: Инфлацията в Германия се ускори през май

По-рано институтът "Ифо" съобщи, че неговият индекс на ценовите очаквания се е повишил леко до 16,2 пункта през май от 15,2 пункта предходния месец. В индустриите пряко обърнати към потребителите обаче ценовите очакванията са намалели.

"Това означава, че инфлацията вероятно ще спадне отново през следващите месеци. През август тя трябва да се понижи под 2 на сто за първи път от март 2021 г.", каза Тимо Волмершхойзер, ръководител на отдела за прогнози в "Ифо"

"Дестатис" отчете и спад от 1,7 на сто на годишна база на цените на вноса през април, до голяма степен в съответствие с очакванията на анализаторите.

Още: Икономиката на еврозоната набира скорост, докато Германия се възстановява

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес