Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-накрая: Германия прие бюджета за 2024 г.

02 февруари 2024, 15:00 часа • 3004 прочитания

Долната камара на германския парламент - Бундестагът, одобри бюджета на страната за 2024 г., предаде Ройтерс. В крайна сметка немският парламент запази самоналожената дългова бариера. Бюджетът е в размер на 477 млрд. евро.

До гласуването се стигна след месеци трудни преговори, тъй като някои от партиите в управляващата коалиция искаха тя да отпадне.

Дълговата бариера

По силата на приетия закон на държавния бюджет най-голямата европейска икономика може да продаде тази година дълг на стойност най-много 39 милиарда евро.

Още: Колко зависима е Германия от гигантите Русия и Китай?

Дълговата спирачка, записана в конституцията на страната, ограничава държавния дефицит до 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт.

Дълговата спирачка беше спряна от 2020 г., първо заради пандемията, а след това и заради икономическите последици от войната на Русия в Украйна.

Долната камара на Бундестага прие бюджета с 388 гласа "за" и 279 гласа "против".

Още: Бундестагът гласува "за" изпращане на тежко оръжие за Украйна

Противоречия

Преразгледаният бюджет включва по-висок данък върху билетите за пътнически полети, промени в социалните помощи, както и намаляване на субсидиите за селското стопанство, което разгневи земеделските производители.

Трипартийната коалиция на Шолц се опитва да намери икономии, след като през ноември Конституционният съд отмени плановете ѝ за разходи. Съдът констатира, че правителството е нарушило правилото за дълга, когато е прехвърлило 60 млрд. евро, предназначени за подпомагане на пандемията, във фонд за климата.

Решението отвори дупка от 17 млрд. евро във финансовите планове на правителството за 2024 г.

В бюджета има 7,6 милиарда евро, заложени за помощ за Украйна.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес