Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон остава финансовата столица на Европа

20 май 2024, 10:40 часа
Реклама

Британската столица Лондон все още е лидер в Европа в привличането на преки чуждестранни инвестиции в областта на финансовите услуги, като делът на Обединеното кралство в новите проекти е достигнал най-високото си ниво от десетилетие насам. Това показва проучване на Ernst & Young, цитирано от Bloomberg.

Париж ще оспори лидерството в бъдеще?

Британската столица си е осигурила 81 проекта през 2023 г., което е със 76% повече от предходната година и двойно повече спрямо Париж, който се класира на второ място по този показател. Френската столица е отбелязала спад на инвестициите от 11%, се казва в доклада на базираната в Ню Йорк консултантска компания. В него все пак се посочва, че макар Париж бавно да печели инвеститорите, вероятно ще оспори доминацията на Лондон през следващите години.

Още: Франция очаква 15 милиарда евро чужди инвестиции

"Дори на фона на затруднени макроикономически условия и геополитическа несигурност, стабилността на сектора на финансовите услуги в Обединеното кралство гарантира, че доверието на чуждестранните инвеститори остава силно“, заяви Анна Антъни, управляващ партньор за финансовите услуги в Обединеното кралство в Ernst & Young. Въпреки това тя предупреди за „ожесточена“ конкуренция от страна на други европейски столици.

Резултатите от проучването сочат, че инвеститорите все още разглеждат Великобритания като надеждно място за правене на бизнес, въпреки че Brexit и лошото представяне на лондонските капиталови пазари породиха опасения относно неговата конкурентоспособност. През последните години обемът на търговията спадна, а данните, събрани от Bloomberg, показват, че на Лондонската фондова борса се падат малко над 2% от около 12 млрд. долара, набрани при първични публични предлагания през тази година, което е най-ниският дял от десетилетия насам.

Обединеното кралство е получило една трета от всички европейски проекти в сектора на финансовите услуги, увеличавайки преднината си пред най-близкия си съперник Франция. Великобритания е привлякла 108 проекта през 2023 г. - увеличение спрямо 76 проекта през 2022 г. Това я поставя значително по-напред от други европейски дестинации като Франция и Германия, които отбелязват съответно 39 и 38 проекта.

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес