Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кредитирането в еврозоната остава слабо

29 май 2024, 15:39 часа • 879 прочитания

Банковото кредитиране в еврозоната остана слабо и през април, тъй като рекордно високите лихвени проценти вероятно отблъснаха както кредиторите, така и кредитополучателите. Това показват резултати от проучване на Европейската централна банка.

Още: Икономист: Със служебно правителство няма да влезем в еврозоната

Банковото кредитиране на домакинствата в еврозоната се увеличи през миналия месец с едва 0,2% спрямо година по-рано и след аналогичен растеж през март, докато осредните прогнози бяха за подобряване с 0,4 на сто.

Най-бавен темп от 2015 г.

Това е най-бавният темп на растеж на кредитите за домакинства от началото на 2015 г., тъй като политиката на високи лихви на ЕЦБ продължава да натежава върху потребителското търсене на заеми.

Растежът на банковите кредити за компаниите пък се забави през април до 0,3% на годишна база от 0,4% през март.

Общият растеж на кредитите в частния сектор, обхващащ както домакинствата, така и нефинансовите предприятия, се повиши до 0,9% от 0,8% месец по-рано.

Данните идват само седмица преди очакваното първо понижение на лихвите от страна на ЕЦБ на заседанието на 6-и юни. Агресивната политика на покачването на лихвите от ЕЦБ между юли 2022 г. и септември 2023 г. с цели 450 базисни пункта, доведе до спад на инфлацията до малко над целевото ниво от 2 на сто, но от друга страна допринесе за спада в кредитирането.

Още: Банките ще затегнат ипотечното кредитиране

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес