Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Износът на селскостопански продукти от Украйна по шосе намаля с 20%

10 април 2024, 14:11 часа • 1030 прочитания

Износът на селскостопански продукти от Украйна по шосе между 1 и 8 април възлиза на почти 100 000 метрични тона, което е спад от 20 на сто спрямо същия период през март и спад от 40 на сто спрямо този период през февруари, съобщи Ройтерс, позовавайки се на брокери.

Още: Страните от ЕС се разбраха за вноса на селскостопански продукти от Украйна

Украйна е изнесла 121 000 тона селскостопански стоки по шосе на 1-8 март и 158 000 тона на 1-8 февруари, според Spike Brokers която проследява и публикува статистика за износа.

Блокирани гранични пунктове

Украинската гранична охрана каза, че няколко ключови сухопътни пункта с Полша все още са блокирани от полски фермери и това сериозно засяга трафика.

Полските фермери започнаха да блокират пунктовете с Украйна в началото на февруари, призовавайки правителството да спре евтината украинска храна, която убива бизнеса им.

"Ситуацията е далеч от идеалния модел, който беше в сила, когато трафикът не беше блокиран", коментира Андрий Демченко, говорител на украинската гранична охрана, на онлайн брифинг. Той посочи, че един от блокираните пунктове може да поеме 1400 камиона на ден, но само 77 са преминали в двете посоки във вторник.

Полша и Украйна обсъждат затваряне на границата за стоки, Киев иска компенсация за изсипаното зърно

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес