Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изчезващите кораби на Китай - новият проблем на световната търговия

24 ноември 2021, 18:09 часа • 14323 прочитания

Кораби в китайски води изчезват от проследяващите системи на индустрията, създавайки още един проблем за световната верига за доставки. Растящата изолация на Китай от останалия свят, както и задълбочаващото се недоверие към всичко, кеото може да се определи като чуждестранно влияние, навярно са в основата на проблема.

Анализатори посочват, че са започнали да забелязват спад в трафика на плавателни съдове в края на октомври, на фона на готвеното от Китай ново законодателство за поверителността на данните.

Обикновено, корабните компании могат да следят корабите навсякъде по света, тъй като плавателните съдове са снабдени с Автоматична система за идентификация (Automatic Identification System) или накратко AIS приемно-предавателно устройство.

Системата позволява корабите да изпращат информация, като местоположение, скорост, курс и наименование, към станции, разположени по крайбрежието, използвайки високочестотна радиовръзка. Ако даден кораб се намира извън обхвата на тези станции, информацията може да се предава чрез сателитна връзка, пише CNN.

Но това не се случва във втората най-голяма икономика в света, която е ключов играч в световната търговия. През последните три седмици, броят на корабите, изпращащи сигнали от страната, намалява с близо 90%, сочат данните на глобалния доставчик на данни VesselsValue.

„В момента наблюдаваме намаляване на наземните AIS сигнали за цялата индустрия в Китай”, казва Шарлот Кук, ръководител търговски анализи във VesselsValue.

Нови закони – нови главоболия

Китайското министерство на външните работи отказва коментар по казуса. Но анализатори смятат, че са открили причината за липсващите сигнали – китайският закон за защита на личната информация, който влезе в сила на 1 ноември тази година. Според новия закон, компаниите, които обработват информация, трябва да получат одобрение от китайските власти преди изпращането на всякакви лични данни извън територията на страната. Това кореспондира със страховете на Пекин, че подобна информация може да достигне до чуждестранни правителства.

В закона не се споменават данни, свързани с корабите за доставки, но китайските доставчици на информация може да се застраховат, като просто не изпращат сигналите, смята Анастасис Турос, ръководител AIS мрежа в Marine Traffic, основен доставчик на данни за корабоплаване.

„Когато имаме нов закон, има период, в който всеки има необходимост да провери дали всичко е ОК”, казва Турос.

Други експерти от индустрията имат повече информация относно влиянието на новия закон. По думите на Кук, колеги от Китай са споделили с нея, че някои AIS предаватели са били премахнати от станциите по китайското крайбрежие в началото на месеца, като това е станало по инструкции на властите, отговарящи за националната сигурност. Системите, които са останали на разположение са само тези, инсталирани от „квалифицирани страни”.

Световната верига за доставки разчита до голяма степен на водния транспорт, особено когато става дума за стоки, произведени в Китай. Не случайно 6 от 10-те най-големи пристанища за контейнери в света са именно там;      Снимка: iStock

Не цялата информация обаче е изчезнала. Сателитната връзка продължава да функционира и да бъде използвана за прихващане на сигнали от корабите. Но когато кораб се приближи до брега, информацията, събирана от космоса, няма толкова добро качество, спрямо тази събирана чрез наземните станции, става ясно от думите на Турос.

„Нуждаем се от наземните станции за да имам по-добра картина, по висококачествена картина”, добавя той.

С наближаването на Коледа, загубата на информация от Китай – дом на шест от десетте най-големи пристанища за контейнери в света, може да създаде още по-големи проблеми на глобалната верига за доставки. Веригите за доставки са под сериозен натиск през тази година, тъй като силно претоварените пристанища едвам се справят с възобновяващото се търсене на стоки по света.

Корабните компании разчитат на AIS информацията за да предвиждат движението на плавателните съдове, да следят сезонните зависимости и да подобряват ефективността на пристанищата, става ясно от думите на Кук от VesselsValue.

По думите й, липсата на информация от Китай „може да има значително влияние върху видимостта на веригата за доставки през океана в Китай”. Страната е един от най-големите вносители на въглища и желязна руда в света, както и огромен износител на контейнери.

По думите на Георгиос Хациманолис, медиен стратег в Marine Traffic, ситуацията с Китай може да навреди сериозно на веригите за доставки, тъй като Коледните празници наближават.

Изолацията на Китай

Желанието на Китай да има абсолютен контрол над информацията в рамките на територията си не е особено голяма изненада на фона на нарастващото влияние на Комунистическата партия във всеки аспект на икономиката и обществото.

Страната се опитва да изгради икономическа самодостатъчност, тъй като бива изправена пред външни заплахи, каквито са санкциите на САЩ върху ключови технологии.

Президентът Си Дзинпин има амбиции да развие икономиката на страната, които се засилиха особено осезаемо след търговската война с предходния щатски президент Доналд Тръмп. Така например, „Произведно в Китай 2025” е амбициозен план за трансформация на китайското производство към развитите технологии.

В последно време има все повече сигнали, че страната се опитва да се изолира от останалия свят, поставяйки акцент на националната си сигурност.

Бившият китайски вицепрезидент Уан Цишан, който се смята за доверен съюзник на Си Дзинпин, посочи по време на икономически форум в Сингапур, че Китай няма да се развива, ако е изолирана от света. Говорейки чрез видеовръзка, той призова страните да поддържат стабилна веригата за доставки.

Но предприетите мерки от Китай по време на пандемията изглеждат, като че страната често прави точно обратното.

Например, по време на пандемията Си Дзинпин заяви, че има нужда веригата за доставки да бъде независима и подлежаща на контрол за да се осигури националната сигурност.

Освен това ограниченията за технологичните компании в страната се разшириха през това лято, тъй като бе предложено всяка подобна корпорация, която има над 1 млн. потребителя, да търси одобрение от властите преди да предприеме IPO (първично предлагане на акции) в чужбина. Повод за това отново са опасенията, че чужди правителства могат да експлоатират данните, съхранявани от тези компании.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес