Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германски министър: Ще спрем ръста на енергийните цени

09 февруари 2023, 12:44 часа • 856 прочитания

Германия няма да се сблъска с повишение на цените на енергоносителите, подобно на това от миналата година, ако излезе от зимата с добре запълнени газохранилища. Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.

"Никой не може да прогнозира, че положението ще остане все така добро, но шансовете са налице", заяви той пред журналисти след среща на кабинета в Берлин.

По думите му енергийните доставки за следващите години са гарантирани, дори и въглищните централи в източната част на страната да бъдат извадени от експлоатация по-рано от планираното - 2038 г.

Въпреки шантажа на Кремъл: Германия съкрати руския газ под 10%, а хранилищата са пълни

Правителството трябва да представи през първото полугодие на 2023 г. стратегия за развитието не енергийния сектор. Една от предвидените мерки е сегашните електроцентрали, работещи на газ, да бъдат пригодени да ползват "зелен" водород, който постепенно да стане основният източник на чиста енергия за страната.

В същото време кабинетът одобри мерки за ускоряване на развитието на соларните и вятърните централи, особено в крайбрежните зони. Плановете предвиждат до 2030 г. Германия да разполага с 360 гигавата "зелен" капацитет.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес