Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германската инфлация се задържа на 3-годишно дъно

14 май 2024, 10:30 часа •
Реклама

Германската инфлация се задържа през април за втори пореден месец на ниво от 2,2% на годишна база - най-ниското от май 2021 г. насам. Това показват окончателните неревизирани данни на немската федерална статистика Destatis.

Близо до целта

Така инфлацията във водещата европейска икономика остава близо, но не е достигнала целевото ниво на Европейската централна банка от 2 на сто.

Още: Икономиката на еврозоната набира скорост, докато Германия се възстановява

През април беше отчетено забавяне на инфлацията в сферата на услугите до 3,4% на годишна база от 3,7% през март, но в същото време цените на храните се повишиха с 0,5% след спада с 0,7% месец по-рано, докато потребителски енергийни цени се понижиха с 1,2%, но след техен спад с 2,7% през трети месец на годината поради края на временното намаление на данъците върху природния газ през този месец.

През април потребителските цени в Германия обаче, се повишиха с 0,5% спрямо март, когато нараснаха с 0,4 на сто, като това е най-силното увеличение на месечната инфлация от март 2023 г. насам.

Основната инфлация отслабна през март до 3,0% годишна база от 3,3% през март, достигайки най-ниско ниво от юни 2022 г.

Хармонизираната потребителска инфлация обаче, се ускори леко през април до 2,4% от 2,3% месец по-рано, когато отбеляза най-ниското ниво от близо три години насам.

Още: "Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес