Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия ще отмени таксата, с която облага природния газ за съседни страни

30 май 2024, 15:35 часа • 896 прочитания
Реклама

Германия планира да премахне през следващата година таксата за съхранение на газ, с която облага съседите си за купуване на газ от нейните резерви. Това заяви служител на министерството на икономиката след оплаквания от съседните страни, предава Reuters.

Такасата вследствие на енергийната криза, която достигна своя връх през 2022 г., след като Русия намали доставките на газ за Европа. Тя налага допълнителна такса върху горивото, взето от германските газови складове, за да се опита да възстанови милиардите евро, похарчени за закупуване на неруски газ на изключително високи цени, за да избегне недостиг на гориво.

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия заявиха, че налогът вреди на усилията им да избягват руския газ, като прави по-скъпо купуването на неруско гориво, доставяно през Германия. Те призоваха ЕК да разреши проблема.

ОЩЕ: Четири страни: Германия не ни позволява да прекратим зависимостта си от руския газ

„Берлин се съгласи с ЕК да премахне таксата, но това няма да се случи преди следващата година“, заяви държавният секретар по енергетиката Свен Гиголд в кулоарите на среща на енергийните министри на ЕС в Брюксел.

Снимка: iStock

„Тъй като това изисква правна промяна, най-ранната възможна дата е 1 януари 2025 г.“, отбеляза той и добави, че премахването на таксата значително ще намали разходите за транзит на газ през Германия и ще помогне на съседите да се откажат от руския газ.

ЕК изрази съмнения относно законността на таксата, тъй като правилата на единния пазар на ЕС забраняват митата върху търговията между страните членки, пише Reuters.

„Никога не сме имали намерение да възпрепятстваме диверсификацията с този данък от руския газ. Точно обратното“, каза Гиголд, добавяйки, че планираното увеличение на данъка през юли ще влезе в сила и ще бъде платено главно от германски клиенти.

ОЩЕ: Защо ЕС все още купува руски газ?

„Системата за съхранение на газ ще продължи да съществува и ще бъде премахната само по интерконекторите (със съседите). Защото проблемът с финансирането продължава“, добави той.

Австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер приветства новината. „Много съм доволен, че нашите интензивни преговори и вниманието, което отделихме на този въпрос, сега доведоха до добри резултати“, заяви той в кулоарите на срещата в Брюксел.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес