Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

02 май 2024, 09:28 часа

Управлението за федерален резерв на САЩ, известно като Фед, за шести пореден път остави водещите си лихви на вече достигнатото ниво - в диапазона 5,25-5,50 на сто (целевата лихва, при която търговските банки в САЩ отпускат и получават овърнайт кредити и депозити)

Реклама

Това равнище бе фиксирано на заседанието на Фед през юли 2023 г.

Не е уместно да се намаляват лихвите

От Фед не смятат, че ще бъде уместно да се намалят лихвените нива, докато не бъде придобита "по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2 процента". 

Още: Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

Последните показатели сочат, че икономическата активност продължава да се разширява със значителни темпове, отбелязват от паричната институция в своето изявление след срещата на Федералният комитет за отворения пазар (FOMC) , който определя лихвената политика.

Увеличението на работните места остава силно, а нивото на безработица - ниско. Инфлацията се понижи през последната година, но се запазва висока. През последните месеци липсва по-нататъшен напредък към целта на Комитета за инфлация от 2 процента.

От Фед са на мнение, че рисковете за постигане на целите за заетостта и инфлацията са се придвижили към по-добър баланс през последната година, но и че икономическите перспективи са несигурни и FOMC остава много внимателен към рисковете от инфлация.

"Инфлацията все още е твърде висока. По-нататъшният напредък в намаляването ѝ не е гарантиран и пътят напред е несигурен", обобщи президентът на Фед Джером Пауъл след заседанието.

Още: Управителят на Фед внесе яснота за понижаването на лихвите

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес