Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски фондове за Албания бяха спрени заради корупция

20 юли 2023, 12:02 часа • 1228 прочитания
Реклама

Европейската комисия спря временно фондовете за земеделие в Албания в рамките на програмата IPARD II, съобщиха албанските медии, като се позоваха на прессъобщение на делегацията на ЕС в Тирана. В прессъобщението се казва, че прекратяването на възстановяването на средства идва след разследване за корупция при изпълнението на IPARD II в периода 2014–2020 г., извършено от Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

ОЛАФ откри български злоупотреби с милиони евросредства

Службата на ЕС в Тирана не даде подробности по случая, но съобщи, че до приключване на проверката, финансовите средства няма да се отпускат, а по-нататъшното им предоставяне ще зависи от резултатите от разследването. Те предупредиха, че въз основа на окончателния доклад на OLAF Европейската комисия ще информира албанските власти и „ще предприеме всички допълнителни мерки за защита на финансовите интереси на Европейския съюз“, предаде БТА.

Министерството на земеделието на Албания посочи в официално изявление, че е информирано за предприетата мярка за временно спиране на възстановяването на средствата за земеделие, но подчерта, че програмата IPARD II продължава. Според министерството това са „нормални процедури на Европейския съюз при нужда от проверка на разходи, предполагаемо използвани за дейности, които не отговарят на установените правила“.

Програмата IPARD II е финансова подкрепа за развитие на селското стопанство и селските райони, съфинансирана от ЕС и албанското правителство в рамките на съответно 75 и 25 процента. Програмата има за цел подпомагане на земеделските производители, земеделски стопански предприятия, физически и юридически лица, микропредприятия и малки неземеделски частни предприятия.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес