Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК започва ново разследване срещу Meta заради пристрастяващите алгоритми

16 май 2024, 14:27 часа
Реклама

Европейският съюз започна днес (16.05) ново разследване срещу Meta за недостатъчна защита на децата отчасти поради „пристрастяващите“ алгоритми на Facebook и Instagram, пише Politico.

Европейската комисия заяви, че подозира, че платформата нарушава правилата на блока за модериране на онлайн съдържание за непълнолетни, като част от Акта за цифровите услуги. Популярните платформи на Meta са обвинени в потенциално „стимулиране на поведенческа зависимост при децата“. 

Meta може да не е оценила достатъчно рисковете непълнолетни потребители да имат достъп до Facebook и Instagram и да видят неподходящо съдържание, казва Комисията. Компанията може също да не е създала достатъчно ефективни инструменти за проверка на възрастта на потребителите и блокиране на деца от достъп до нейните платформи.

Още: Спират Threads в Турция временно

Разследването на потенциално недостатъчно добрата защита на Meta на непълнолетни идва в допълнение към друго разследване, започнало през април, за това дали компанията е ограничила достатъчно разпространението на дезинформация.

Много големи онлайн платформи като Instagram и Facebook трябва да спазват строги правила за модериране на съдържание и да предотвратяват основни обществени рискове, включително отрицателни ефекти за психичното здраве за непълнолетни. Проучванията могат да доведат до бързи санкции до 6 процента от годишния глобален приход на компанията, ако Комисията заключи, че има нарушение.

Още: Meta предлага да понижи почти наполовина таксата за Facebook и Instagram в Европа

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес