Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦБ взе ключово решение за лихвите

06 юни 2024, 15:20 часа • 2735 прочитания

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да намали с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента, съобщиха от финансовата институция.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат понижени съответно до 4,25%, 4,50% и 3,75%.

Първо намаление от 2019 г.

Това е първото намаляване на референтните ставки по рефинансирането и пределното кредитно улеснение от март 2016 г., а за лихвата по депозитите - от септември 2019 г.

Още: Намаляването на лихвите, след това накъде: 5 въпроса към ЕЦБ

Между юли 2022 г. и септември 2023 г. ЕЦБ вдигна лихвите си с общо 450 базисни пункта с цел да забави галопиращата инфлация в еврозоната, която през октомври 2022 г. достигна максимум от 10,6 на сто.

Въз основа на актуализирана оценка на перспективата за инфлацията, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика е целесъобразно да отслабим нейната рестриктивност след девет месеца, в които поддържахме непроменени лихвените проценти, се допълва в съобщението.

От заседанието на Управителния съвет през септември 2023 г. насам инфлацията е спаднала с повече от 2,5 процентни пункта, а перспективата за нея се е подобрила осезаемо. Основната инфлация също е намаляла, потвърждавайки признаците за отслабване на ценовия натиск, а инфлационните очаквания бележат спад във всички времеви хоризонти, посочват от ЕЦБ.

За май 2024 г. Евростат отчете инфлация от 2,6 на сто.

Ройтерс: Три намаления на лихвите ще предприеме ЕЦБ до края на годината

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес