Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Citigroup прекратява банковия си бизнес в Русия

25 август 2022, 17:35 часа • 2351 прочитания

Американската инвестиционна банка Citigroup обяви в четвъртък, че ще прекрати своя потребителски и местен търговски банков бизнес в Русия, започвайки от това тримесечие. Това ще струва на банката 170 млн. долара през следващите 18 месеца, казват от институцията.

Американската банка с най-солидно присъствие в Русия обяви през април миналата година, че планира прекратяване на потребителския бизнес като част от излизането от някои външни пазари. След началото на войната в Украйна, банката започна да търси начини да се оттегли от руския пазар, предава Reuters.

Напускането се очаква засегне около 2300 от общо 3000 служители на Citi в Русия, казват от банката. Citi се присъединява към други големи западни банки, които започнаха да търсят начини да се оттеглят от руския пазар, тъй като международните санкции срещу Русия силно ограничиха възможностите им.

„Това изглежда да е добър ход“, казва Сидхарт Сингхай, главен инвестиционен директор на IronHold Capital в Ню Йорк. Понастоящем кредитирането в Русия е високорисково и е възможен сериозен удар по икономиката на страната заради западните санкции.

Citi казва, че експозицията ѝ в Русия възлиза на 8.4 млрд. долара към края на юни.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес